Ο Ναός και το Ιερό του Νεμείου Διός
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναστήλωσης του ναού του Διός. Έτσι, μέχρι το 2002, αναστηλώθηκαν και προστέθηκαν στις τρεις αρχικές δύο αρχαίες κολώνες, και άλλες τέσσερες ακόμα έχουν ήδη προστεθεί μέχρι σήμερα (2011).
Ο ναός του Νεμείου Διός βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού του Διός, που περιελάμβανε μια σειρά από κτίρια και μνημεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις λατρευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις των αρχαίων Αγώνων. Κυριότερο από αυτά ήταν ο επιμήκης βωμός ανατολικά του ναού. Εδώ οι αθλητές και οι προσκυνητές έφερναν ζώα για να τα θυσιάσουν στο Δία, με την ελπίδα να εισακουσθούν οι προσευχές τους.
Ο Ναός του Νεμείου Διός από νοτιοδυτικά, 2002.
Νότια του βωμού και του ναού υπάρχουν κυπαρίσσια (20) τα οποία ξαναφυτεύτηκαν στους λάκκους του Ιερού Άλσους που υπήρχε πριν από 2000 χρόνια, και στη συνέχεια νοτιότερα υπήρχε μια σειρά «Πρεσβειών» (10) των διαφόρων πόλεων- κρατών που λειτουργούσαν ως κέντρα διαμονής των πολιτών τους κατά τους αγώνες. Μερικά από αυτά έχουν εστιατόρια που συνδέονται (11). Ένα διώροφο κτίριο (3) παρείχε στέγη στους αθλητές και σε ευθεία προς αυτόν τον «ξενώνα» υπήρχε ένα λουτρό (4). Νοτιότερα υπήρχε μια σειρά μεμονωμένων οικιακών κτιρίων για το προσωπικό (ιερείς, δικαστές, επιστάτες, κ.λπ.) των Αγώνων (1).
Δυτικά του λουτρού υπήρχε το περιφραγμένο Ηρώον του Οφέλτη (6) με υπολείμματα θυσιών και αφιερωμάτων στο νήπιο-ήρωα, και δυτικά του ο ιππόδρομος (8) για τα ιππικά αγωνίσματα των Νεμέων Αγώνων. Μια μακρόστενη δεξαμενή τριών διαμερισμάτων (7) εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τα άλογα. Ανάμεσα στον Ιππόδρομο και τον τύμβο του Οφέλτη ήταν ένας χώρος που χρησίμευε στο να εξασκούνται οι αθλητές με μια μικρή, χωρητικότητας 2 ατόμων , γραμμή εκκίνησης (9).
Αεροφωτογραφία του Ιερού του Νεμείου Διός από δυτικά, με το κεραμοσκεπές μουσείο δεξιά του και το πρώιμο Ελληνιστικό Στάδιο επάνω δεξιά.
Μακέτα του Ιερού του Νεμείου Διός, όπως ήταν το 300 π.Χ., από δυτικά.