Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων Γενικές Πληροφορίες

Τι είναι. Οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες είναι μια προσπάθεια να αναβιώσουν αρχαίες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονταν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αθλητικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχουν αγώνες δρόμου για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών. Είναι δυνατόν να συμμετάσχουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας (άνω των 5 ετών), αλλά ΠΑΝΤΑ με ευθύνη των γονέων. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας. Οι αγώνες θα είναι απόστασης των 90 μέτρων, για τους οποίους οι δρομείς θα καταταγούν σε ομάδες ανά φύλο και ηλικία. Αυτοί θα αποτελέσουν το μακρύ ημερήσιο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατών, επίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Εμβόλιμα στους αγώνες θα υπάρχουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τοπικά συγκροτήματα. Στο τέλος της ημέρας θα γίνει αγώνας απόστασης 7,5 χιλιομέτρων — “Τα Βήματα του Ηρακλή”  — από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στόχος είναι μια διεθνής διοργάνωση, εμφορούμενη από το πνεύμα της συναδέλφωσης για όλους όσοι θα πατήσουν στην αρχαία γη, όπου πρωτοαναπτύχθηκε η έννοια της υποκατάστασης του πολέμου από αθλητικούς αγώνες.

Πού. Η Νεμέα βρίσκεται στη Ελλάδα, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, στη βορειοανατολική περιοχή της Πελοποννήσου, στους πρόποδες των Αρκαδικών βουνών και σε υψόμετρο 340 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Έχει μέσες θερμοκρασίες σχετικά χαμηλότερες από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και μπορούμε να προβλέψουμε ζεστό, αλλά όχι ιδιαίτερα ζεστό, καιρό κατά τη διάρκεια της 28ης Ιουνίου. Οι νύχτες μπορεί να είναι ψυχρές.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αρχαίο στάδιο που κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του σημερινού χωριού Αρχαία Νεμέα. Όσοι πάρουν μέρος θα τρέξουν ξυπόλυτοι και θα περιβληθούν λευκό ένδυμα (θα φορέσουν αρχαίο χιτώνα αντί να είναι γυμνοί, όπως στην αρχαιότητα) στο πρώτο γνωστό στην ιστορία της ανθρωπότητας κτίριο που ταυτίστηκε με αποδυτήριο.

Θα περάσουν μέσα από την αρχαία στοά, προσέχοντας να μη καταστρέψουν τις επιγραφές που έχουν χαραχτεί στους τοίχους της από αθλητές 2.300 χρόνια πριν και να μη προσθέσουν δικά τους ίχνη στο αρχαίο μνημείο. Πριν την έξοδο της στοάς κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα περιμένει να ακούσει το όνομά του/της από τον κήρυκα, για να βγει τρέχοντας στο στίβο.

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο περίκλειστο άκρο του στίβου μαζί με τους μαυροφορεμένους – όπως στην αρχαιότητα – κριτές και θα πάρουν κλήρο από ένα κράνος για να διαλέξουν διάδρομο. Θα πάρουν τη θέση τους στην αρχαία λίθινη αφετηρία, βάζοντας τα δάκτυλα των ποδιών τους στις ίδιες αρχαίες αυλακώσεις που έβαζαν τα δικά τους και αρχαίοι αθλητές. Με το παράγγελμα, τα σχοινιά θα πέσουν στο έδαφος και θα αρχίσει ο αγώνας. Αυτοί που θα ξεκινήσουν πρόωρα θα ραβδιστούν δημόσια από τους κριτές, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα.

Ο νικητής κάθε σειράς θα πάρει μια ταινία γύρω από το κεφάλι του και ένα κλαδί φοινικιάς – επίσης όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με αγριοσέλινο, όπως συνέβαινε στους Νέμεους Αγώνες πριν από 2300 χρόνια και πλέον.               

Στο μεταξύ οι θεατές, περιλαμβανομένων και εκείνων που έτρεξαν ή θα τρέξουν αργότερα, θα είναι διασκορπισμένοι γύρω από το στάδιο. Μερικοί θα ακουμπούν στα λίγα λίθινα εδώλια και άλλοι σε σύγχρονα καθίσματα, οι περισσότεροι όμως θα κάθονται πάνω σε χαλάκια ή κουρελούδες στρωμένες στις πλαγιές του σταδίου, όπως γινόταν κατά παράδοση και στην αρχαιότητα.

Πότε. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου του 2024. Οι ενδιαφερόμενοι να τρέξουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την 30η Απριλίου 2024.     

Πώς. Οι ενδιαφερόμενοι να τρέξουν πρέπει να εγγραφούν προ της 30η Απριλίου 2024, με έναν από του παραπάνω τρόπους.

Για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης των αγώνων έχει οριστεί η καταβολή του ποσού των 5€ κατά την άφιξη των συμμετεχόντων στο στάδιο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται έξω από το αρχαίο αποδυτήριο στις 8.00 η ώρα το πρωί της 29ης Ιουνίου 2024, για να μάθουν την ακριβή ώρα που θα τρέξουν, εκτός και αν τους έχει ήδη γνωστοποιηθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Οι συμμετέχοντες στους αγώνες ηλικίας κάτω των 18 ετών, που δεν θα συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα, θα πρέπει να επιδείξουν έγγραφη γονική συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους. Αυτοί θα είναι υπό την επίβλεψη δασκάλων των τοπικών Σχολείων όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου. 

Ιατρική υποστήριξη. Υπάρχουν πολλοί γιατροί στην εγγύς περιοχή της Νεμέας και το Κέντρο Υγείας Νεμέας απέχει από το αρχαίο στάδιο 4 περίπου χιλιόμετρα. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει δυνατότητα επί τόπου παροχής πρώτων βοηθειών όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου. 

Συγκοινωνία Διακίνηση. Το ταξίδι προς και από την Ελλάδα θα γίνει με ευθύνη των συμμετεχόντων. 

Από την Αθήνα μπορεί κανείς να μεταβεί με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί η λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Το ΚΤΕΛ έχει πέντε δρομολόγια λεωφορείων την ημέρα για Νεμέα, που ξεκινούν από το Σταθμό του Κηφισού στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί δύο περίπου ώρες και κοστίζει 12,40 ευρώ. Βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε τη στάση της Αρχαίας Νεμέας, που βρίσκεται 5,5 χιλιόμετρα πριν από τη (Νέα) Νεμέα. Η διαδρομή με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί (που κοστίζει 160 ευρώ) διαρκεί 1,5 ώρα από το κέντρο της Αθήνας και ακολουθεί τον αυτοκινητόδρομο προς Κόρινθο (διόδια 2,10 + 1,80 ευρώ). Μετά την Κόρινθο ο αυτοκινητόδρομος διακλαδίζεται: η αριστερή κατεύθυνση οδηγεί προς την Τρίπολη (διόδια 2,55 ευρώ). Η δεύτερη έξοδος μετά τα διόδια είναι προς Αρχαία Νεμέα και υπάρχουν πινακίδες για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος πηγαίνει από την Αθήνα (αεροδρόμιο και πόλη) στην Κόρινθο και το Κιάτο. Στην ιστοσελίδα (http://www.trainose.gr/) δίνονται πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις τιμές εισιτηρίων. Στο σταθμό της Κορίνθου υπάρχουν ταξί, που παίρνουν για (Αρχαία) Νεμέα 25-30 ευρώ. 

Διαμονή. Η διαμονή θα γίνει με ευθύνη των ενδιαφερομένων. 

Βλέπε παρακάτω “Διαμονή” για τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Εστίαση. Το φαγητό είναι ευθύνη των συμμετεχόντων.

Άλλα αξιοθέατα. Εκτός από το αρχαίο στάδιο,  σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από αυτό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με το Ναό του Διός, το αρχαίο λουτρό και το Μουσείο. Βιντεοταινίες με θέμα τον αρχαίο αθλητισμό θα προβάλλονται στα γραφεία του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, πεντακόσια περίπου μέτρα από το στάδιο.

Περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά του σταδίου, στο δρόμο προς Νεμέα, υπάρχει η γραφική μεσαιωνική Μονή της Παναγίας του Βράχου, κτισμένη στη βραχώδη πλευρά ενός απόκρημνου λόφου. Βόρεια της (Νέας) Νεμέας και σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το αρχαίο στάδιο βρίσκεται η θέση της Φλιούντος, μιας πόλης-κράτους που δεν έχει εκτενώς ανασκαφεί αλλά το θέατρό της είναι και σήμερα ορατό. Σε μικρή απόσταση προς δυσμάς υπάρχει το σύγχρονο χωριό Αηδόνια, όπου βρέθηκε Νεκροταφείο της Εποχής του Χαλκού με πολύ πλούσια ευρήματα, που εκτίθενται στο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας.

Προς την άλλη κατεύθυνση, στην επόμενη κοιλάδα ανατολικά, υπάρχουν τα ανεπαρκώς ανασκαμμένα ερείπια της αρχαίας πόλης των Κλεωνών. Ο Ναός του Ηρακλέους, με ορατό ένα μεγάλο τμήμα του κορμού του λατρευτικού αγάλματος, είναι η αφετηρία του αγώνα δρόμου απόστασης των 7,5 χιλιομέτρων πίσω στη Νεμέα («Στα Βήματα του Ηρακλή»).                      

Στα νοτιοανατολικά της Νεμέας και ψηλότερα από το σιδηροδρομικό σταθμό της βρίσκονται τα Δερβενάκια (6,8 χιλιόμετρα από το αρχαίο στάδιο), όπου ο Έλληνας ήρωας Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης νίκησε στην ίσως πιο σημαντική μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στις 26-28 Ιουλίου 1822. Το μαρμάρινο λευκό άγαλμά του δεσπόζει από μακρυά.

Τέλος, η ευδιάκριτη επίπεδη κορυφή του όρους Φουκά (αρχαίος Απέσας με υψόμετρο 873 μέτρα) σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων βόρεια του σταδίου, αποτελεί πρόκληση για κάθε εξασκημένο ορειβάτη που θέλει να απολαύσει την εξαιρετική θέα όλης της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Αξιοθέατοι Τόποι

Πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται  λίγα λεπτά της ώρας  από τη Νεμέα. Παρατίθενται πιο κάτω με αλφαβητική σειρά.    

ΑΡΓΟΣ (στα 20 km προς νότον). Έχουν ανασκαφεί τμήματα της αρχαίας πόλης και του θεάτρου και στο αρχαιολογικό μουσείο κοντά στην κεντρική πλατεία του Άργους εκτίθενται σημαντικά ευρήματα κυρίως της προϊστορικής και γεωμετρικής εποχής.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ (στα 20 km βορειοανατολικά). Έχει αποκαλυφθεί το κέντρο της αρχαίας πόλης που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος και στο μουσείο επί τόπου αντανακλάται ο πλούτος της Κορίνθου, σε δύο περιόδους ιδιαίτερης σημασίας: στην Αρχαϊκή και στη Ρωμαϊκή.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (στα 45 km νοτιοανατολικά). Το ιερό του ιατήρος θεού Ασκληπιού είναι περισσότερο γνωστό για το θαυμάσιο αρχαίο θέατρο, όμως τα αρχιτεκτονικά του μνημεία και τα επί μέρους στοιχεία τους είναι εξαιρετικά, οπως και το στάδιο, ενδιαφέρον για το γεγονός ότι είναι σύγχρονο με εκείνο της Νεμέας.

ΙΣΘΜΙΑ (στα 30 km βορειοανατολικά).  Το ιερό του Ποσειδώνος φιλοξενούσε αγώνες, οι οποίοι ανήκαν, όπως και τα Νέμεα, στον κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων. Το μικρό μουσείο περιλαμβάνει διάφορα αθλητικά αντικείμενα και στο χώρο υποδεικνύονται τα ίχνη μιας πρώιμης, προφανώς ανεπιτυχούς, προσπάθειας να κατασκευαστεί ένας μηχανισμός εκκίνησης.

ΛΕΡΝΑ (στα 30 km προς νότον). Μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση για την αριτεκτονική της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

ΜΥΚΗΝΕΣ (στα 10 km προς νότον). Ο τόπος με το ανάκτορο του Αγαμέμνονος, που έδωσε το όνομά του σε ένα χρυσό προϊστορικό πολιτισμό. Κυριότερα σημεία του η επιβλητική Πύλη των Λεόντων και οι απίστευτοι θολωτοί τάφοι. 

ΝΑΥΠΛΙΟ (στα km 30 νότια-νοτιοανατολικά). Οι μεσαιωνικές οχυρώσεις πάνω από την πόλη είναι τα πιο σπουδαία του ερείπια, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο στην κεντρική πλατεία περιλαμβάνει πολύ σημαντικά προϊστορικά εκθέματα.

ΤΙΡΥΝΘΑ (στα 25 km νότια-νοτιοανατολικά). Προϊστορική θέση, ίδιας εποχής αλλά υποταγμένη προφανώς στις Μυκήνες, με εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη.

ΚΡΑΣΙ    Εκτός των αρχαιοτήτων της, η Νεμέα είναι ευρέως γνωστή για την τοπική ποικιλία σταφυλιού «Αγιωργίτικο». Το βραβευμένο κόκκινο κρασί που δίνει αυτή η ποικιλία είναι χαρακτηριστικά πικάντικο με νότες κόκκινων φρούτων. Έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά υπέροχα φρουτώδη αρώματα και χρώματαΤα τελευταία χρόνια, πολλά λευκά και ροζέ κρασιά έχουν προστεθεί στο τοπικό δυναμικό. Υπάρχουν πολλά οινοποιεία στην περιοχή, κυρίως με τη μορφή οικογενειακών επιχειρήσεων, και αρκετά είναι καθημερινά ανοικτά στο κοινό, για γευσιγνωσία και αγορά κρασιού.