Οφέλτης

Σαρκοφάγος Ρωμαϊκής Περιόδου, που απεικονίζει το θάνατο του Οφέλτη, με την Υψιπύλη στα δεξιά και τον Άδραστο, των αρχηγό των Επτά επί Θήβας, στα αριστερά του.
Ο ιδρυτικός μύθος των Νεμέων Αγώνων συνδέεται με το θάνατο του νηπίου Οφέλτη, γιου του Λυκούργου και της Ευρυδίκης. Όταν γεννήθηκε το μωρό τους, ο Λυκούργος συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών για το πώς να διασφαλίσει την υγεία και την ευτυχία του παιδιού του. Η Πυθία προμήνυσε ότι αυτό το αγόρι δεν έπρεπε να ακουμπήσει στη γη προτού μάθει να περπατάει.

Γυρίζοντας στη Νεμέα, ο Λυκούργος ανέθεσε τη φροντίδα του γιου του σε μία σκλάβα, την Υψιπύλη. Καιρό αργότερα, πέρασαν από τη Νεμέα οι Επτά επί Θήβας, καθ’ οδόν από το Άργος προς τον όλεθρό τους. Όταν αυτοί ζήτησαν από την Υψιπύλη νερό να πιουν, η τροφός άφησε τον Οφέλτη σε ένα στρώμα από αγριοσέλινο, όπου ένα φίδι σκότωσε το παιδί, επαληθεύοντας την προφητεία. Οι Επτά Στρατηγοί μετονόμασαν τότε το παιδί σε Αρχέμορο (= αρχή του θανάτου) και τέλεσαν τα Νέμεα ως επιτάφιους αγώνες στη μνήμη του. Η ιστορία απεικονίζεται σε μια σαρκοφάγο Ρωμαϊκής περιόδου από την Κόρινθο.

Κατάλοιπα αυτής της παράδοσης είναι εμφανή στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας με τη μορφή του Ηρώου του Οφέλτη (όπου βρέθηκε και χάλκινο ειδώλιο του νηπίου) και ενός Ιερού Άλσους από κυπαρίσσια.

Χάλκινο ειδώλιο του Οφέλτη, που βρέθηκε κοντά στο Ηρώον του στη Νεμέα, του 300 περίπου π.Χ.

Στεφάνι από αγριοσέλινο.

Η ίδια παράδοση ενσωματώθηκε και στους αγώνες: οι κριτές φορούσαν μαύρα σε ένδειξη πένθους και το στεφάνι των αγώνων ήταν από αγριοσέλινο. Ο μύθος εξηγεί επίσης τον έλεγχο της περιοχής από το Άργος, την έδρα των Επτά, καθώς και τη μεταφορά των αγώνων εκεί.