1996 Η πρώτη Σύγχρονη Νεμεάδα

1 Το πρώτο άρθρο στον Αθηναϊκό τύπο για την Αναβίωση, στις 6 Απριλίου 1995.

2. Ένα άρθρο τη Τζόαν Ράιαν στο “San Francisco Chronicle” (“Χρονικό του Σαν Φραντζίσκο”) στις 9 Μαΐου 1996 ήταν ένα από τα πολλά που διέδωσαν την Πρώτη Νεμεάδα σε όλο τον κόσμο.

3 Το εξώφυλλο του προγράμματος των πρώτων σύγχρονων αγώνων.

4 Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς προετοιμάζεται στο αποδυτήριο για να πάρει τη θέση του στην τελετή λήξης, ενώ ο Στέφανος Μίλλερ ελέγχει το ρολόι του – 7 μ.μ. – ακριβής στην ώρα του.

5 Στις 7.50 μ.μ. οι κριτές εγκαταλείπουν τη στοά για το βωμό, όπου περιμένουν τη φλόγα. Μπροστά, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Βασίλης Γεωργίκος (Διευθυντής του τοπικού ταχυδρομείου) και ο Κώστας Πέππεας (κοινοτάρχης της Αρχαίας Νεμέας), στη δεύτερη σειρά ο Κώστας Λαυκιώτης (Κοινοτάρχης Αρχαίων Κλεωνών) και Ευάγγελος Ανδριανάκος (Κοινοτάρχης Λεοντίου τότε, εκλεγείς Δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Νεμέας το 2010), ο Θεοδόσιος Ζαβίτσας (ο αφέτης, με τα λευκά), στην τρίτη σειρά ο Αθανάσιος Σαϊσανάς (κοινοτάρχης Γαλατά) και Κώστας Καλαντζής (Κοινοτάρχης Αηδονίων και Δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Νεμέας κατά την τετραετία 2006 -2010). Στην τελευταία σειρά, ο Σκότ Κενεντυ και ο Δημήτριος Πυργάκης (ταχυδρόμος).

6 Στις 8 π.μ. ο Πρέσβης Νάιλς έτοιμος να μεταφέρει τη φλόγα – η οποία έχοντας ξεκινήσει από Ολυμπία για την Ατλάντα το Μάρτιο, πέρασε από τη Νεμέα την 1η Απριλίου και άφησε μια σπίθα της, κατά τη διάρκεια της πορείας της – στο στάδιο μέσω της αρχαίας στοάς.

7 Στις 8.06 π.μ., μόλις που είχε αρχίσει ο ήλιος να ρίχνει σκιές, ο Πρέσβης Νάιλς ανάβει τη φωτιά στο βωμό, κάτω από τα άγρυπνα βλέμματα του Χρίστου Κυριάκου (κήρυκα), Κώστα Παπουτσή (δούλου) και Κώστα Πέππα (κριτή).

8 Η σειρά 4 στην αφετηρία. Ο Νικ Φλέμιγκ σε ρόλο υδροχόου δούλου. Ο πιο κοντινός στην κάμερα δρομέας είναι ο Άγγελος Δεληβοριάς (Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη). Τρίτος είναι ο Χρήστος Δούμας (Ανασκαφέας της Σαντορίνης).
9 Γύρω στις 9 π.μ., συγκροτείται η ομάδα δρομέων 5 και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ Τσάνγκ-Λιν Τιέν τραβάει κλήρο για το διάδρομό του από το κράνος που κρατάει ο Βασίλης Γεωργίκος, ενώ ο αθλητής Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς και ο Κριτής Κώστας Λαυκιώτης παρακολουθούν.

10 Η κούρσα 5 είναι σε εξέλιξη με τον Τζων Κάσσερ (αθλητικό διευθυντή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ) πρώτο, ακολουθούμενο κατά σειρά – από τους ???, Νίκο Γκιούση, Γουίλιαμ Άμμερμαν (Διευθυντή του Ιδρύματος Φουλμπράιτ) και το Γιάννη Σακελλάρη. Μαζί στα δεξιά, εκ δεξιών προς τα αριστερά, Ανδρέας Σκούπας, Ζίρι Μάρβαν (Πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα) και ο πρύτανης Τιέν.

11 Στα δύο πρώτα βήματα της Ομάδας 6 προηγείται ο Στέφανος Μίλλερ (αριστερά), που θα χάσει από τον διπλανό του στο διάδρομο 2 Θεμιστοκλή Μυστριώτη …. και από όλους τους άλλους.

12 Στην Ομάδα 8 νίκησε ο Ρόι Γούλσεϊ (επί μακρόν υποστηρικτής των ανασκαφών της Νεμέας), με την τρίτη και την τέταρτη θέση να καταλαμβάνονται από δύο άλλους υποστηρικτές, τους Φιλίπ Λαμορώ και Βαγγέλη Χρόνη. Στο βάθος αριστερά έρχεται καθυστερημένα ο Μιχάλης Βελέντζας, τέσσερες φορές Κοινοτάρχης και Δήμαρχος Νεμέας και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου.

13 Ο Βαγγέλης Χρόνης – λίγο πριν πάρει το μπλουζάκι του – δέχεται τα συγχαρητήρια του Στέφανου Μίλλερ – ο οποίος (έχοντας τρέξει νωρίτερα) το έχει ήδη φορέσει.

14 Περιμένοντας να αρχίσουν οι αγώνες των γυναικών, ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας και ο Δούλος Νίκος Ζώης δροσίζονται.

15 Ο Πρώτος Αγώνας Γυναικών με τη Λιλίκα Άντερσον στον εξωτερικό διάδρομο να προηγείται, όμως έπαθε θλάση και η Νίνα ΜακΚόρκελ με τα λευκά μαλλιά στην τέταρτη λωρίδα θα γίνει η πρώτη γυναίκα που νίκησε ποτέ στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας.
16 Στις 10.19 π.μ. η πρώτη γυναίκα νικήτρια στη Νεμέα, η Νίνα ΜακΚόρκελ, έχει πάρει το κλαδί φοίνικα και την ταινία.
17 Τα πρώτα βήματα του αγώνα νέων (30 ετών) γυναικών.

18 Ο πατήρ Αναστάσιος Μπενέκος, εφημέριος της Αρχαίας Νεμέας, του οποίου ο γιός είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα του 1994, διαθέτει τώρα τα μέσα να καταγράφει τέτοιους θριαμβους. Αλλά αυτή τη χρονιά ο Δίας δεν αποδείχθηκε τόσο φιλικός.

19 Η Κωνσταντίνα Βλασταρά και η Μαρία Ρεκλείτη κατέκτησαν τη νίκη στον αγώνα των νεανίδων (ομάδα 36).

20 Στις 3 μ.μ., ο τελευταίος αγώνας (παίδων, ομάδα 44) πλησιάζει στο τέλος της.
21 Στις 4.45 μ.μ. οι αγωνιζόμενοι στα Βήματα του Ηρακλή συγκεντρώνονται στο ναό του στις Κλεωνές. Στην πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς. Πίσω από το δεξιό άκρο της πρώτης σειράς, με το μουστάκι, ο Γιάννης Φλέσσας, τωρινός Ταμίας του Συλλόγου.
22 Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τον αγώνα στα Βήματα του Ηρακλή, η Κόρα ΜακΛόϊ από τον Καναδά, περιβαλλόμενη από τους (από αριστερά) Σαλπιγκτή Ντέιβιντ Ντουρέιν, τον Κριτή ???, τον Κήρυκα Γουίλιαμ Άμμερμαν και τον Κριτή Αναστάσιο Ταγαρά.

23 Στις 6 μ.μ., ο τελευταίος και μεγαλύτερος σε ηλικία τερματίσας στα Βήματα του Ηρακλή, ο 88χρονος ΛαΓκράντ Νίλσεν, μπαίνει στο στάδιο από τη στοά.

24 Μερικά λεπτά αργότερα ο Νίλσεν διατρέχει την τελική ευθεία και αποζημιώνεται με μια κούπα νερό.

25 Στις 7 μ.μ. οι Κριτές αρχίζουν να συγκεντρώνονται για την τελετή λήξης. Ο Άγγελος Δεληβορριάς (Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη) και ο Πάνος Βαλαβάνης (Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας) περιμένουν τους υπόλοιπους στο διάδρομο μετά τη στοά.

26 Οι Κριτές, οδηγούμενοι από τον Άγγελο Δεληβορριά και το Στέφανο Μίλλερ μπαίνουν στο στάδιο για την τελετή λήξης. Ο σαλπιγκτής και ο κήρυκας τους αναγγέλουν στο κοινό.

27 Στις 7.15 μ.μ. εκφωνούνται οι ομιλίες κλεισίματος από τους Κώστα Πέππα (Κοινοτάρχη Αρχαίας Νεμέας) και Αριστοτέλη Καλλή (Πρόεδρο του συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων). Τα Ελληνικά μεταφράζονται στο ξενόγλωσσο κοινό από τον Κήρυκα Γουίλιαμ Άμμερμαν, ενώ ο Κήρυκας Δημήτριος Σκοτάδης και ο Σαλπιγκτής Εμίλ Μπλίς στέκονται δίπλα για να βοηθήσουν.

28 Οι νικητές παίρνουν τις θέσεις τους, στεφανωμένοι πλέον με αγριοσέλινο, συμπεριλαμβανομένου και του πολύ πρόσφατου σύγχρονου Νεμεονίκη, του Πέϊτον Τζόρνταν.
29 Ο Τζόρνταν ήταν ακολουθούμενος από τους επόμενους νικητές (από δεξιά, κατά σειρά νίκης): Παναγιώτης Λαλιώτης, Ρίτσαρντ ΛεμΜόν, Αντώνης Μιχαηλίδης, Τζών Κάσσερ, Θεμιστοκλής Μυστριώτης, Ιωάννης Τσιρογιάννης και Ρόϊ Γούλσεϊ.
30 Πιο πέρα, κατά μήκος του βάθρου των νικητών, υπάρχει μια πραγματικά διεθνής εκπροσώπηση (από δεξιά, κατά σειρά νίκης): Εμίλ Μπλίς (ΗΠΑ), Κολοτίν Κόβατς (Ουγγαρία), Καρτίν Πόπε (Γερμανία), Λίντια Μελόνικ (Πολωνία), Γεωργία Στεργιοπούλου (Ελλάδα).

31 Στις 8 μ.μ. οι Κριτές προετοιμάζουν το σβήσιμο της φλόγας του Βωμού της Νεμέας με Νεμεατική Γη, ενώ οι Κριτές Δεληβορριάς και Μίλλερ (ο συγγραφέας) απαγγέλουν τους εναλλασσόμενους σε Αγγλικά και Ελληνικά στίχους:

Prayer to Earth
Προσευχή στη Γη

Oh Sacred Earth of Ancient Greece,

Ιερή Γη της Αρχαίας Ελλάδος,

Dear Mother Earth,

Μητέρα Γη αγαπημένη,

Mother of every people ever born,

Μητέρα κάθε λαού που γεννήθηκε ποτέ,

Mother of this flame,

Μητέρα αυτής της φλόγας,

We entrust this flame,

Εμπιστευόμαστε τη φλόγα αυτή,

Back to your care.

Πάλι στη δική σου φροντίδα.

Guard this flame,

Φύλαξε τη φλόγα αυτή,

Guard the hope,

Φύλαξε την ελπίδα,

That burns bright within it,

Που καίει λαμπρά μέσα της,

That all peoples of your planet,

Ότι όλοι οι λαοί του πλανήτη σου,

All of us who are your children,

Ότι όλοι εμείς που έιμαστε παιδιά σου,

Will live in peace,

Θα ζήσουμε με ειρήνη,

And love,

Και αγάπη,

Until we meet again,

Μέχρι να συναντηθούμε πάλι,

On Nemean Earth,

Στη Γη της Νεμέας.

Τελειώνει Η Πρώτη Νεμεάδα.
******

32 Από τις δεκάδες δημοσιευμάτων του Τύπου για τους αγώνες του 1996, αυτό του Κάρλ Μάγιερ στους “New York Times” έχει συλλάβει πιο συμπυκνωμένα την ουσία των στόχων του Συλλόγου.
33 Ο Στέφανος Μίλλερ γράφει για τις εμπειρίες του από την Πρώτη Νεμεάδα στο περιοδικό του Συλλόγου των Αποφοίτων της Καλιφόρνιας “California Monthly”, τεύχος Σεπτεμβρίου 1996.