2004 Τρίτη Σύγχρονη Νεμεάδα

2 Στις 25 Μαρτίου 2004, μια ομάδα Νεμεατών ταξίδεψαν στην Ολυμπία για να παρακολουθήσουν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την έναρξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Φορώντας το μπλέ τους μπλουζάκι με το λογότυπο Νέμεα και εφοδιασμένοι με πληροφοριακό υλικό, είχαν την ελπίδα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Διεθνούς Τύπου.

3 Στο δάπεδο του αρχαίου Ολυμπιακού σταδίου, η Φλόγα περνάει από την Ιέρεια της Ήρας στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, για τη μεταφορά της σε όλο τον κόσμο, με κατάληξη στην Αθήνα για τους αγώνες του καλοκαιριού.
4 Η Ολυμπιακή Φλόγα μπαίνει στο στάδιο της Νεμέας, καθ’ οδόν προς τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, στις 30 Μαρτίου 2004. Η δάδα μεταφέρεται από τον Βαλερύ Μπορζώφ, νικητή των 100 και των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.
5 Ο Βαλερύ Μπορζώφ έχει ανάψει τη φλόγα στο Νεμεατικό Βωμό. Η φλόγα αργότερα θα μεταφερθεί στην τοπική εκκλησία και θα φυλαχθεί ζωντανή για τους Νέμεους Αγώνες στο τέλος του Ιουλίου.
6 Το εξώφυλλο του προγράμματος της Τρίτης Νεμεάδας του 2004.
7 Ενωρίς το πρωί της 31ης Ιουλίου 2004, γίνεται η προετοιμασία του Νεμεατικού Βωμού από τους δούλους Ηλία Σκάζα, Νίκο Μπενέκο, Παναγιώτη Σωτηρόπουλο και Μαθιου Κίμπολλ. Τους επιβλέπει ο Νομάρχης Κορινθίας Άγγελος Μανωλάκης, ο οποίος αργότερα θα ανάψει το βωμό.
7 Ενωρίς το πρωί της 31ης Ιουλίου 2004, γίνεται η προετοιμασία του Νεμεατικού Βωμού από τους δούλους Ηλία Σκάζα, Νίκο Μπενέκο, Παναγιώτη Σωτηρόπουλο και Μαθιου Κίμπολλ. Τους επιβλέπει ο Νομάρχης Κορινθίας Άγγελος Μανωλάκης, ο οποίος αργότερα θα ανάψει το βωμό.
9 Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Αλέξανδρος Μάντης κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό, υπό τα βλέμματα του Νομάρχη Άγγελου Μανωλάκη.
10 Ο Γεώργιος Κόρκας έχει ήδη παραδώσει τη δάδα στον ηλικίας 96 ετών ΛαΓκράντ Νίλσεν, ο οποίος επανέκαμψε για την Τρίτη Νεμεάδα και θα παραδώσει τη δάδα στον Άγγελο Μανωλάκη στο Βωμό.
11 Η τέντα του αποδυτηρίου άνοιξε και περιμένει.
12 Οι αρύβαλλοι, γεμάτοι με λάδι, περιμένουν τους αθλητές.
13 Αθλητές προετοιμάζονται για τον πρώτο αγώνα. Από αριστερά: Μπίλ Τέιλορ – ; – ; – Γεώργιος Κόρκας.

14 Ο Θεοδόσιος Ζαβίτσας, ο οποίος αποκάλυψε τη γραμμή εκκίνησης του σταδίου το 1974 και τη στοά τέσσερα χρόνια αργότερα, περνάει μέσα από αυτήν για να πάρει τη θέση του ως Αφέτης αυτής της σειράς.

15 Η εκκίνηση του πρώτου αγώνα με τον ενενηνταεξάχρονο ΛαΓκράντ Νίλσεν (με το καπέλο) στο δεύτερο διάδρομο από αριστερά. Στο βάθος ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας έχει πέσει.
16 Ο νικητής του πρώτου δρόμου Αντώνης Μιχαηλίδης (;) έχει πάρει την ταινία και το φοίνικά του και οι άλλοι έχουν πάρει μια ανάσα, καθώς ο ΛαΓκράντ Νίλσεν τερματίζει. Βέβαια αυτός ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερος από το νικητή.
17 Στον τρίτο αγώνα δρόμου της ημέρας, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Μάντεν, που είχε τερματίσει δεύτερος το 2000, αναδεικνύεται νικητής. Ο Στέφανος Μίλλερ που ήρθε τελευταίος το 2000, είναι έτοιμος να το επαναλάβει τέσσερα χρόνια αργότερα.
18 ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Μάντεν πανηγυρίζει τη νίκη του με τους άλλους αθλητές της σειράς του, όπως οι Άγγελος Μανωλάκης, Στέφανος Μίλλερ, Γεώργιος Κατσούλης, Ιωάννης Νικολάου και Φρέντ Βόρντ (φίλος του Μίλλερ το Γυμνάσιο στην Ιντιάνα, 44 χρόνια πριν).
19 Ο Άγγελος Μανωλάκης και ο Στέφανος Μίλλερ κάνουν τη μεγάλη πορεία των ηττημένων προς το αποδυτήριο.

20 Ο Κώστας Γεωργιάδης, Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μπαίνει από τη στοά στο στάδιο.

21 Ο Άγγελος Τσακόπουλος, για πολλά χρόνια φίλος της Νεμέας, μπαίνει στο στάδιο, ακριβώς μπροστά από τους Γιώργο Κωστούρο και Δημήτρη Χαραλάμπους.
22 Ο Νίκος Μακρής, καθηγητής Σεισμικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τότε διευθυντής της Αναστήλωσης του Ναού του Νεμείου Διός, έσπασε την κλείδα του εξ αιτίας ενός στραβοπατήματος στον αγώνα. Σε άλλες Νεμεάδες δύο αγωνιζόμενοι έσπασαν τους βραχίονές του. Όλοι έχουν «επισκευαστεί» ωραία.
22 Ο Νίκος Μακρής, καθηγητής Σεισμικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τότε διευθυντής της Αναστήλωσης του Ναού του Νεμείου Διός, έσπασε την κλείδα του εξ αιτίας ενός στραβοπατήματος στον αγώνα. Σε άλλες Νεμεάδες δύο αγωνιζόμενοι έσπασαν τους βραχίονές του. Όλοι έχουν «επισκευαστεί» ωραία.
24 Η Ντόριε Κλίσσα, επί μακρόν φίλη της Νεμέας με συμμετοχή στις προηγούμενες Νεμεάδες, παίρνει συνέντευξη από τον Μίλλερ εν όψει της προετοιμασίας μιας ζωντανής σύνδεσης από την Αθήνα, δύο εβδομάδες αργότερα, με την εκπομπή “Σήμερα” του Αμερικανικού NBC. Λίγο πριν την τηλεοπτική εμφάνιση, ο Μίλλερ αναγκάστηκε να ψαλιδίσει τη γενειάδα του, που τον έκανε να μοιάζει “πάρα πολύ με τρομοκράτη”.

25 Ο Δούλοι Γεώργιος Κατσούλης και Στέφανος Μίλλερ προετοιμάζουν την τράπεζα επάθλων για την επόμενη σειρά δρομέων, τις γυναίκες.

26 Ο Σαλπιγκτής Αλέξανδρος Μπασανιώτης σημαίνει την αλλαγή ομάδων και κριτών.
27 Νέοι κριτές για τους αγώνες γυναικών: Νίκη Πρίντζη, Ειρήνη Μούσχουρα, Γωγώ Παπαϊωάννου και Γεωργία Μαλακού.
28 Η Κήρυκας Κωνσταντίνα Καλκούνια.
29 Η Κήρυκας Κωνσταντίνα Καλκούνια αναγγέλλει, στα Ελληνικά, το όνομα του επόμενου δρομέα από τον κατάλογο που κρατάει ο Δούλος Γεώργιος Νικητάκος, ενώ η άλλη Κήρυκας ; περιμένει να κάνει μετάφραση στα Αγγλικά. Ο Σαλπιγκτής Αλέξανδρος Μπασανιώτης και ο “μαστιγοφόρος” (όργανο της τάξεως) Απόστολος Δελής κοιτάζει προς το πλήθος.
30 Ο ακάθαρτος χιτώνας της Έφης Μίλλερ προδίδει την τούμπα που πήρε, στη διάρκεια του αγώνα.
31 Μια άλλη ομάδα συναντά πρόβλημα από δυσλειτουργία του μηχανισμού εκκίνησης. Οι αθλήτριες στα αριστερά έχουν άνετη εκκίνηση, αλλά αυτές στα δεξιά πρέπει να υπερπηδήσουν τα σχοινιά, εάν βέβαια μπορέσουν καθόλου να τα περάσουν.
32 Η Κήρυκας Κωνσταντίνα Καλκούνια και ο Μαστιγοφόρος Παναγιώτης Τσήρος σχολιάζουν την προβληματική εκκίνηση.
33 Η επόμενη ομάδα έχει καλή εκκίνηση και η Μπάρμπαρα Ρέιγκερ, μέλος του προσωπικού της Ανασκαφής στη Νεμέα, στον τρίτο διάδρομο, προηγείται.
34 Η Μπάρμπαρα Ρέιγκερ κερδίζει τον αγώνα και οδηγείται χειραγωγούμενη από τις Ελλανοδίκες Γωγώ Παπαϊωάννου και Γεωργία Μαλακού για την παραλαβή των επάθλων της.
35 Η Μπάρμπαρα Ρέιγκερ, έχοντας φορέσει την ταινία και με το φοίνικά της στο χέρι, παρέα με τις αθλήτριες που έτρεξαν μαζί της.

36 Μια άλλη ομάδα νεαρών γυναικών αρχίζει να γεμίζει τους διαδρόμους, κάτω από τα άγρυπνα βλέμματα του Αφέτη Αθανασίου Καραντάση και του Δούλου Κώστα Κρασοπουλάκου.

37 Ο Δούλος Κώστας Κρασοπουλάκος τοποθετεί τα δάκτυλα των αθλητριών στην σωστή θέση.

38 Οι Κριτές ελέγχουν τη θέση των δακτύλων ενώ ο Δούλος Χρήστος Σαϊσανάς παρακολουθεί.
39 Ο Δούλος Χρήστος Σαϊσανάς “οπλίζει” το μηχανισμό εκκίνησης.
40 Ο βραχίονας του μηχανισμού εκκίνησης έχει απελευθερωθεί και αρχίζει να συμπαρασύρει τα σχοινιά στο έδαφος.
41 Ο αγώνας σε εξέλιξη!

42 Μια πολύ μικρή αθλήτρια εγκαταλείπει το αποδυτήριο για να πάει στη στοά.

43 Η Ελλανοδίκης Γωγώ Παπαϊωάννου υποδεικνύει μια νικήτρια αλλά η Ελλανοδίκης Νίκη Πρίντζη (στα δεξιά) γνέφει ότι υπάρχει δύο νικήτριες – έχουμε ισοπαλία!

44 Οι δύο νικήτριες παίρνουν η καθεμιά την ταινία και το φοίνικά της νίκης τους υπό την εποπτεία της Ελλανοδίκου Ειρήνης Μούσχουρα.

45 Χάος επικρατεί στο αποδυτήριο, καθώς εναλλάσσονται οι ομάδες γυναικών και ανδρών.

46 Ένας κήρυκας που δεν εμφανίστηκε στην ώρα του αντικαθίσταται από το Στέφανο Μίλλερ.

47 Ένας κριτής που δεν εμφανίστηκε αντικαταστάθηκε από το Γεώργιο Κατσούλη, ο οποίος έχει δώσει στο νικητή το νικητήριο φοίνικα. Δίπλα σ’ αυτόν είναι ο Δημήτρης Τουλούπας, τότε Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σαν Φραντζίσκο.

48 Στον αγώνα των νέων ανδρών, ο Γιάννης Λώλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και πρώην φοιτητής στο Μπέρκλεϊ, δείχνει να προηγείται, αλλά οι πραγματικοί προπορευόμενοι είναι ήδη εκτός φωτογραφίας. Αριστερά του Λώλου είναι ο Απόστολος Δελής, για αρκετό χρόνο μέλος του προσωπικού ανασκαφής στη Νεμέα.

49 Οι πραγματικοί νικητές της σειράς του Λώλου είναι ο Νίκος Θεοδώρου (αριστερά) και ο Ευάγγελος Ανδριανάκος, πρώην Κοινοτάρχης Λεοντίου (1996) και σημερινός (2011) Δήμαρχος Νεμέας.

50 Ο Κήρυκας εκφωνεί το όνομά του και ο πολύ μικρός αθλητής μπαίνει στο στάδιο από τη στοά.

51 Ένα άλλος πολύ μικρός αθλητής έρχεται για να αγωνιστεί στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας.

52 Τραβώντας κλήρο για την επιλογή διαδρόμου, όπως ακριβώς και οι μεγάλοι αθλητές.

53 Και άλλος κλήρος για επιλογή διαδρόμου έχει τραβηχτεί.

54 Ο Κριτής Γιάννης Νάκης τοποθετεί τα δάκτυλα ενώ οι Δούλοι Γεώργιος Τουργέλης και Φρέντ Βόρντε εποπτεύουν.
55 Ο Αφέτης Αντώνης Καλκούνιας γνέφει ότι ο αγώνας μπορεί να ξεκινήσει.

56 Ο Αφέτης Αντώνης Καλκούνιας έχει τραβήξει τα σχοινιά απελευθέρωσης της ύσπληγας, τα σχοινιά έχουν πέσει κάτω και ο αγώνας θα αρχίσει σύντομα.

57 Οι νεαροί δρομείς έχουν ξαμοληθεί στο στίβο.

58 Ο πιο νέος νικητής φθάνει στη γραμμή τερματισμού και οι άλλοι συνεχίζουν να τρέχουν.

59 Ο Κριτής Γεώργιος Κατσούλης προσαρμόζει την ταινία στο κεφάλι του νικητή, ο οποίος κρατάει το νικητήριο φοίνικα με υπερηφάνεια.

60 Ενόσω οι δρομείς για τα Βήματα του Ηρακλή συγκεντρώνονται στις Κλεωνές, η Αθηνά Τρακάδα πλέκει τα στεφάνια από αγριοσέλινο, που θα απονεμηθούν στους νικητές κατά την τελετή λήξης.

61 Ένας δρομέας στα Βήματα του Ηρακλή φθάνει στο χώρο του Σταδίου και στρίβει προς το αποδυτήριο.

62 Στο αποδυτήριο βγάζει τα παπούτσια του με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος.

63 Και άλλα παπούτσια αφήνονται εκεί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Κήρυκα Λέοντα Πετράκη.
64 Η συλλογή μεγαλώνει.

65 Ξυπόλυτοι οι δρομείς φεύγουν από το αποδυτήριο για να μπουν στο στάδιο και να ολοκληρώσουν τον τελευταίο γύρο στα Βήματα του Ηρακλή.

66 Έξω από τη στοά και, στη συνέχεια, μέσω του διαδρόμου, στο στίβο του σταδίου.

67 Γυναίκες και κάποτε φωτογράφοι βγαίνουν από τη στοά. Άραγε αυτός πραγματικά κρατούσε την κάμερα σε όλη τη διαδρομή από τις Κλεωνές;

68 Ποια κάμερα; Νερό θέλω ….

69 Ο τελευταίος γύρος στο Στάδιο με ξυπόλυτα πόδια. Νέες πατημασιές προστίθενται σε αρχαίες.

70 Πίσω στο αποδυτήριο, οι δρομείς στα Βήματα του Ηρακλή ντύνονται, συνέρχονται και θαυμάζουν το νικητήριο φοίνικα.

71 Οι σημαίες των Χωρών που εκπροσωπήθηκαν με αθλητές τους στην Τρίτη Νεμεάδα περιμένουν την τελετή λήξης.

72 Καθώς ο Στέφανος Μίλλερ και ο Λέων Πετράκης προετοιμάζονται για τα καθήκοντά τους στην τελετή λήξης, οι υπό εκκόλαψη Κριτές Σ.Ο. Άγκμπι, Πρέσβης της Νιγηρίας και Ζάροσλαβ Τσλέμπο, Πρέσβης της Σλοβακίας, ασκούνται σε διπλωματία αποδυτηρίου.

73 Ο Κήρυκας Λέων Πετράκης εξοπλισμένος με τις σημειώσεις του, ετοιμάζεται να μπει στη στοά για την τελετή λήξης.

74 Κριτές από Βραζιλία, Σλοβακία, Λιθουανία και Ιρλανδία περνούν μέσα από τη στοά πηγαίνοντας στην τελετή λήξης.

75 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αριστοτέλης Καλλής, παρακολουθούμενος από τον Σαλπιγκτή Τζάμιε Χαλέτσκι και τους Κήρυκες Γιώργο Κωστούρο και Λέοντα Πετράκη, κηρύσσει τη λήξη της Τρίτης Νεμεάδας.

76 Γενική άποψη της τελετής λήξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας Καλλή, που διακόπηκε με την εμφάνιση του 96χρονου ΛαΓκράντ Νίλσεν (με το καπέλο), που έτρεξε στο Στάδιο το γύρο τερματισμού του στα Βήματα του Ηρακλή. Το αυτοκίνητο που ακολουθούσε τον αγώνα προσπάθησε να τον επιβιβάσει, αλλά αυτός αρνήθηκε, αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαδρομή με τις δικές του δυνάμεις. Και το κατάφερε.

77 Σε αναγνώριση του δικού του αγώνα στα Βήματα του Ηρακλή, ο 96χρονος ΛαΓκράντ Νίλσεν δέχεται από τον Ιερέα Στέφανο Μίλλερ ένα στεφάνι από αγριοσέλινο, κάτω από τα χειροκροτήματα όλου του πλήθους, περιλαμβανομένων των Κριτών-Πρεσβευτών από την Ιρλανδία (Ρουάιντχρι Ντόουλιγκ), τη Λιθουανία (Ντάνιους Ζουνεβίκιους), της Σλοβακίας (Ζάροσλαφ Χλέμπο) και της Βραζιλίας (Ρομπέρτο Κρούζ). Η κυρία με τα λευκά δεξιά του Νίλσεν είναι η 70χρονη κόρη του, Ντεόν Νίλσεν Πράις.

78 Οι νικητές μπαίνουν στο στάδιο φορώντας το μπλουζάκι της Τρίτης Νεμεάδας και την ταινία τους και έχοντας στο χέρι το φοίνικα της νίκης τους. Προσέξτε ότι περνούν πάνω από στρώμα λουλουδιών: είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας “φυλλοβολίας”.

79 Οι νικητές, παρατεταγμένοι κατά τη σειρά νίκης τους (σε γενικές γραμμές προηγούνται οι γεροντότεροι των νεώτερων) βγαίνουν μπροστά όταν ο Κήρυκας φωνάξει το όνομά τους. Εδώ ο Βαγγέλης (Λάκης) Βυρώζης από την Έδεσσα, που είχε νικήσει και το 2000.

80 Μια νικήτρια παίρνει το στεφάνι της από αγριοσέλινο από τον Κριτή Σ. Ο. Άγκμπι (Πρέσβη της Νιγηρίας), ενώ ο Κήρυκας Λέων Πετράκης εκφωνεί το όνομά της.

81 Καθώς φεύγει σβήνει το φως της ημέρας και οι σημαίες σταματούν να κυματίζουν, οι νικητές της Τρίτης Νεμεάδας έχουν το στεφάνι τους από αγριοσέλινο.

82 Η Φλόγα στο Νεμεατικό Βωμό σβήνει με νεμεατική Γη από τους Κριτές (με μαύρα) και τους Ιερείς του Νεμείου Διός (με λευκά), από αριστερά: Σ. Ο. Άγκμπι (Νιγηρία), Πάμελα Ο΄ Ντόνελλ (Καναδά), Ρουάιντχρι Ντόουλιγκ (Ιρλανδία), Ζάροσλαφ Χλέμπο (Σλοβακία) και Κάρεν Ντέκερ (Η.Π.Α). Τους παρακολουθούν οι Δούλοι Γιώργος Νικητάκος (στο κέντρο) και Μάθιου Κίμπολ (δεξιά0 και ο Ιερέας Στέφανος Μίλλερ.

83 Με τη φλόγα σβησμένη πια, ο Σαλπιγκτής (και Νεμεονίκης) Τζάμιε Χαλέτκι σαλπίζει……και από τις πλαγιές του σταδίου ανταπαντούν οι Έρικ Μάγιερ και του Άλεξ Στιούαρτ. Η Τρίτη Νεμεάδα είναι παρελθόν.