2000 Δεύτερη Σύγχρονη Νεμεάδα

1 Το εξώφυλλο του προγράμματος της Δεύτερης Σύγχρονης Νεμεάδας.
2 Η τέντα πάνω από το αποδυτήριο ενωρίς το πρωί της 3ης Ιουνίου 2000.
3 Ο ενενήντα δύο ετών ΛαΓκράντ Νίλσεν, με το καπέλο, προετοιμάζεται για τον πρώτο αγώνα, περιβαλλόμενος από άλλους αθλητές, μεταξύ των οποίων, στο μέσο, ο Γεώργιος Κόρκας. Πίσω αριστερά, ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας φοράει το λευκό του «ιμάτιο».
4 Ο Κριτής Κώστας Λαυκιώτης βοηθιέται για το “ιμάτιό” του από το Στέφανο Μίλλερ, ενώ ο Κριτής Τρύφωνας Μαντζιώρος παρακολουθεί.
5 Ο Δούλος Αντώνης Καλκούνιας μεταφέρει μια αγκαλιά κλάδους φοίνικα μέσω της στοάς στο στίβο του σταδίου.
6 Καθώς το πλήθος συγκεντρώνεται, ο Στέφανος Μίλλερ δίνει οδηγίες για τους ρόλους τους στην εναρκτήρια τελετή στους Υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο και Πρέσβη των Η.Π.Α Νικ Μπέρνς. Δεξιά του Πάγκαλου ο Νομάρχης Κορινθίας Άγγελος Μανωλάκης και στ’ αριστερά του Μπέρνς η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

7 Μέλη του προσωπικού εγκαταλείπουν το αποδυτήριο για τη στοά και το στάδιο. Από αριστερά: Ο Δούλος Σπύρος Ταρνάρας με φοίνικες, ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας, οι Κριτές Αλμπέρτο Μπενβενούτι και Ιωάννης μαλακός και ο Κήρυκας Τζέιμς Χέρμπστ.

8 Ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας οδηγεί την πομπή εκτός στοάς, ακολουθούμενος από τον Αθανάσιο Διαμαντόπουλο (αριστερά) και Τρύφωνα Μαντζιώρο.
9 Ένας εντόπιος αθλητής που έφερε τη φλόγα στο στάδιο, παραδίδει τη δάδα στο Πρεσβευτή των Η.Π.Α Νικ Μπέρνς, υπό τα βλέμματα του Δημάρχου Νεμέας Νίκου Παπαϊωάννου.
10 Ο Πρεσβευτή των Η.Π.Α Νικ Μπέρνς δίνει τη δάδα στα χέρια του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ ο Ρόμπερτ Μπέρντaλ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ παρακολουθεί.
11 Ο υπουργός πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος ανάβει το βωμό της Νεμέας, τον οποίο συνδαυλίζει ο δούλος Κώστας Παπουτσής. Στο βάθος η Χορωδία ΟΤΕ και Κορίνθου, της οποίας ο Μαέστρος Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος είναι ακριβώς πίσω από τον καπνό. Τώρα θα τραγουδήσουν τον Ολυμπιακό Ύμνο.
12 Μετά τον Ολυμπιακό Ύμνο, ο Μαέστρος Παπαγιαννόπουλος δέχεται τις ευχαριστίες του Στέφανου Μίλλερ.
13 Οι Κριτές Τζών Κάρνεϊ και Παναγιώτης Παπαδόπουλος οδηγούν τους αθλητές του πρώτου αγώνα από τη στοά στο στίβο. Ανάμε΄σα τους, πιο πίσω, ο 92 ετών ΛαΓκράντ Νίλσεν και (με κίτρινα) ο Δούλος Γιώργος Νικητάκος.
14 Ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας, που αποκάλυψε τη γραμμή εκκίνησης 26 χρόνια πριν, παίρνει θέση.
15 Η εκκίνηση του 4ου αγώνα, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Ρόμπερτ Μπέρντaλ στη λωρίδα 4. Ο Δούλος Αντώνης Καλκούνιας (με κίτρινα) παρακολουθεί από την άκρη της γραμμής εκκίνησης.
16 Ο Στέφανος Μίλλερ μπαίνει στο στάδιο για τον 6ο αγώνα, επευφημούμενος από τον “μαστιγοφόρο” (όργανο της τάξης) Χρήστο Σαϊσανά.Ο επόμενος αθλητής που περιμένει στη στοά είναι ο Μανουέλ Μπονέτ, Πρεσβευτής της Κολομβίας στην Αθήνα.
17 Όπως και το 1996, ο Στέφανος Μίλλερ είχε μια γρήγορη εκκίνηση αλλά τερμάτισε 13ος (!), πίσω από τους 11 αντιπάλους του καθώς και το φωτογράφο της ανασκαφής, που έτρεξε την ίδια διαδρομή με την πλάτη προς το τέρμα. Στον τελευταίο διάδρομο στο βάθος ο Γκουρντίπ Μπέντι, Πρεσβευτής της Ινδίας στην Ελλάδα.
18 Ηττημένοι της 6ης σειράς από Η.Π.Α (Στέφανος Μίλλερ), Κολομβία (Μανουέλ Μπονέτ), Ινδία (Γκουρντίπ Μπεντί) και Δανία (Χάνς Γκρούννετ).
19 Η εκκίνηση του 7ου αγώνα. Τέταρτος από αριστερά ο Πρεσβαυτής του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Μάντεν που τερμάτισε δεύτερος, αλλά επανήλθε το 2004 ως νικητής.
20 Οι συμμετέχοντες στην 8ο αγώνα συγκεντρωμένοι στο διάδρομο μεταξύ αποδυτηρίου και στοάς, έτοιμοι για να δώσουν τον όρκο τους. Πλαισιώνονται από τους Κριτές Τζών Κέρνεϊ και Παναγιώτη Παπαδόπουλο. Δεύτερος από αριστερά ο Ντέιβιντ Τζάκομπς, Πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα.
21 Ο Πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Ντέιβιντ Τζάκομπς πρόκειται να μπεί στο στίβο του σταδίου, προερχόμενος από τη στοά.
22 Ο Κριτής Ιωάννης Νάκης επαναφέρει στη σωστή θέση τους τα δάκτυλα του Πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής Ντέιβιντ Τζάκομπς.
23 Οι αθλήτριες του Πρώτου Αγώνα Δρόμου Γυναικών του 2000, με τη νικήτρια Άνν Φώλκ.
24 Οι συμμετέχουσες στο δεύτρο αγώνα Γυναικών, στην αφετηρία. Η Κίρστεν Λεγκάλετ και η Ιρέν Μίουρα παρακολουθούν το δούλο που “οπλίζει ” το μηχανισμό εκκίνησης.
25 Η Ιρέν Μίουρα, νικήτρια του Δεύτερης Σειράς Γυναικών, δέχεται την ταινία της από τον Γεώργιο Μπόνη, κάτοικο Βανκούβερ και τέκνο της Νεμέας, ενώ παρακολουθεί ο Δούλος Κώστας Παπουτσής. Αριστερά η απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Ρόμπιν Φρέιζερ.
26 Η Ιρέν Μίουρα με τις άλλες αθλήτριες του Δεύτερου Αγώνα Γυναικών, από αριστερά: Κίρστεν Λεγκάλλετ – ; – ; – ; – Σούζαν Λεγκάλλετ- Άνν Μπουχάναν – ; – Ρόμπιν Φρέιζερ – ; . Στο βάθος οι Δούλοι Κώστας Παπουτσής και Ηλίας Σκάζας
27 Δρομείς στην Τρίτη Σειρά Γυναικών. Σε πρώτο πλάνο η Σίντν Λόγκ, κότη του Τόμ Λόγκ, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η βρύση της εισόδου του σταδίου.
28 Ο Νίκος Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Νεμέας, διαλέγει τον κλήρο του από το κράνος, ενώ ο Πρεσβευτής των Η.Π.Α Νίκ Μπέρνς περιμένει τη σειρά του.
29 Ο Κριτής Κώστα Μαντζιώρος παρακολουθεί, καθώς ο Δούλος Στέφανος Μίλλερ κατευθύνει τον Πρεσβευτής των Η.Π.Α Μπέρνς στο διάδρομό του, στη γραμμή εκκίνησης.
30 Ο αγώνας ξεκινάει. Στο διάδρομο 4 (Β2) είναι ο Πρεσβευτής των Η.Π.Α Νίκ Μπέρνς και μετά από αυτόν ο Δήμαρχος Παπαϊωάννου, ενώ τα κατοπινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Τάσος Ταγαράς και Γιώργος Κωστούρος είναι στους διαδρόμους 7 και 8 (Δ1 και Δ2) αντίστοιχα.
31 Νικητής είναι ο Γεώργιος Χρόνης, φύλακας αρχαιοτήτων στις Μυκήνες. Αριστερά του ο Δήμαρχος Παπαϊωάννου, ο Τάσος Ταγαράς, ο Πρέσβης των Η.Π.Α Μπέρνς, ; , ; , Γιώργος Kωστούρος και Θωμάς Αθανασάκος. Πρώτος στα δεξιά του νικητή ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κορινθίας Ανδρέας Παναγόπουλος.
32 Ο Χιούγκ-Γιού Λίου από την Ταϊβάν κερδίζει των επόμενο αγώνα, που ήταν για νέους άνδρες.
33 Δύο φοιτητές από το Μπέρκλεϊ τρέχουν: Ο Ζώρζ Μπράβο στα αριστερά και ο Γιάννης Λώλος στον τρίτο διάδρομο. Στον ακραίο δεξιά διάδρομο, ο δίδυμος αδελφός του Γιάννη, Περικλής.
34 Η Μπάρμπαρα Ρίγκερ, μέλος της ομάδας Ανασκαφών της Νεμέας φοράει την ταινία της και κρατάει το κλαδί της από φοίνικα, έπαθλο νίκης σε αγώνα σειράς νέων γυναικών, μεταξύ των οποίων, στα αριστερά, η Κέλλυ Ιλνίκι, πρώην μέλος του προσωπικού Ανασκαφών της Νεμέας, και η Τζένιφερ Μίρνερ.

35 Ο Κριτής Γιώργος Κατσούλης, γεννημένος στη Νεμέα κάτοικος του Όακλαντ της Καλιφόρνιας, με ομάδα δρομέων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στο διάδρομο μεταξύ αποδυτηρίου και στοάς, την οποία πρόκειται να περάσουν.

36 Η νικήτρια Αμάντα Σγουέινμπενζ από τον Καναδά, κρατάει τον φοίνικα της νίκης της, βοηθούμενη από άλλα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, από δεξιά προς τα αριστερά: Άνκε Μπόχνε (Γερμανία), Γκαλίνα Ρακοζίνα (Ρωσσία), Μπεαντρίζ Γκαρσία (Ισπανία), Παρίσα Σαφάϊ (Καναδά), Αμάντα, Παρασκευή Σαλέπη (Ελλάδα), Ούρσουλα Πίντερ (Ουγγαρία) και Σοφία Βακιρτζή (Ελλάδα). Στη συνέχεια είναι οι αδελφές Καρολίνα και Ροζαλία Μπόνεττ από την Κολομβία. Τελευταίες αριστερά είναι η Αθηνά Τρακάδα και η Τάνια Ζαφράνσκι, φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
37 Ο Κριτής Γουόλφγκαγκ Ντέκερ απονέμει σε νεαρό νικητή τον κλάδο φοινικιάς.
38 Νίκη μοιρασμένη σε δύο.
39 Στην αρχή της διαδρομής στα Βήματα του Ηρακλή, ο Κήρυκας Κώστας Μπόννης και οι κριτές Αθανάσιος Διαμαντόπουλος και Αναστάσιος Ταγαράς στον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές.
40 Ο αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι δρομείς, συνωστισμένοι ακόμα όπως στην εκκίνηση, τρέχουν ανάμεσα σε αμπέλια, καθ’ οδόν προς τη Νεμέα.
41 Η νικήτρια στα Βήματα του Ηρακλή της κατηγορίας γυναικών Κέλλυ Ιλνίσκι, πρώην μέλος του προσωπικού των Ανασκαφών στη Νεμέα.
42 Η Έφη Μίλλερ και η Ανθή Νικητάκου στο αποδυτήριο προετοιμάζουν στεφάνια από αγριοσέλινο, για τις απονομές της τελετής λήξης.

43 Το προσωπικό της τελετής λήξης περιμένει να περάσει τη στοά. Δούλος ο Βασίλης Παπουτσής. Κριτές οι Πρέσβεις Στέφεν Μάρτιν (Αυστραλίας), Αλγκίρντας Νταμπράουσκας (Λιθουανίας), Μίλαν Ντούμπτσεκ (Σλοβακίας), Ντέιβιντ Χιούττον (Καναδά) και Ντέιβιντ Τζάκομπς (Νότιας Αφρικής). Ιερείς (με λευκά) οι καθηγητές Στέφανος Μίλλερ και Πάνος Βαλαβάνης.

44 Στην τελετή λήξης, η τράπεζα επάθλων γεμάτη με στεφάνια από αγριοσέλινο που περιμένουν τους νικητές. Στο κέντρο πίσω, ο Ιερέας Πάνος Βαλαβάνης και η Ιέρεια Μαρκία Μπάρμπαρα Σεσίλια Κονβάρμπιας (Πρέσβειρα Χιλής).

45 Οι νικητές με τις ταινίες και τους φοίνικές τους περιμένουν να κληθούν από τη στοά, για την τελετή λήξης.

46 Η Καναδή Αμάντα Σγουέινμπενζ έχει μόλις στεφανωθεί από τον Κριτή Ντέιβιντ Χιούττον, τον Καναδό Πρεσβευτή στην Ελλάδα.
47 Στο αρχαίο Ελληνικό έδαφος ένας Τούρκος νικητής, ο Ακσέλ Γκιούρκαν, φοράει με υπερηφάνεια το στεφάνι από αγριοσέλινο που του απένειμε ο Κριτής Άρμεν Πετροσιάν, Πρέσβης της Αρμενίας.
48 Καθώς ο ήλιος δύει για τους Νέμεους Αγώνες του 2000, η φωτιά του βωμού σβήνεται με χώματα της Νεμέας από τους Πρεσβευτές προέλευσης Σλοβακίας, Αρμενίας, Μαρόκου, Λιθουανίας, Χιλής, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Καναδά, Ισπανίας και Αυστραλίας και Καθηγητές από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α.

49 Το 2005, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο Ρόμπερτ Μπέρντaλ έδωσε αυτή τη συνέντευξη στο πανεπιστημιακό περιοδικό «The Graduate». Μεγάλο μέρος αυτής της συνέντευξης αναφέρεται στη συμμετοχή του στη Δεύτερη Νεμεάδα του 2000.