Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας – εδώ φαίνεται από τα νοτιοδυτικά – κατασκευάστηκε στα πλαίσια του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Παραδόθηκε επισήμως στο Ελληνικό Κράτος στις 28 Μαΐου 1984 και βρίσκεται έκτοτε σε λειτουργία, εκτός από μερικές φορές το χειμώνα, όταν το κλείνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 030-27460-22739.

Σχεδιάστηκε για την έκθεση των ευρημάτων των ανασκαφών και ως το νότιο όριο του Ιερού του Νεμείου Διός (φωτογραφίες #6 & 7).
Μεγάλα παράθυρα στον κύριο εκθεσιακό χώρο επιτρέπουν στον επισκέπτη να συγκρίνει τα απομεινάρια που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο με μακέτες που παρουσιάζουν τη Νεμέα του 300 π.Χ. και του 500 μ.Χ.

Τα εκθέματα στον κύριο εκθεσιακό χώρο φωτίζονται, στο μέτρο του δυνατού, με φυσικό τρόπο και δίνεται έμφαση στα ευρήματα και όχι στις προθήκες. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με φωτογραφίες από τις ανασκαφές.

Ένα τρίτο μεγάλο παράθυρο στο βάθος του εκθεσιακού χώρου (ανατολικά) βλέπει προς το στάδιο. Εκεί βρίσκεται μια μακέτα του σταδίου καθώς και μια οθόνη που δείχνει ένα βίντεο με τη λειτουργία του μηχανισμού εκκίνησης, της ύσπληγος.

Το μουσείο αποτελεί δωρεά ενός αποφοίτου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, του Ρούντολφ Α. Πήτερσον, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν και ο Άνδρας της Χρονιάς του περιοδικού Time για το 1966. Μια μαρμάρινη πλακέτα στην είσοδο εκφράζει το όραμά του για την κοινή μας ανθρώπινη υπόσταση και ιστορία.