Σε αυτή την ενότητα συγκεντρώθηκαν φωτογραφίες από διαφορετικές Αναβιώσεις των Νεμέων Αγώνων. Εάν έχετε φωτογραφίες περασμένων Αγώνων, παρακαλούμε να μας τις αποστείλετε μαζί με το όνομά σας, την ημερομηνία λήψης τους και όσο το δυνατόν ακριβέστερες λεζάντες τους. Θα προσπαθήσουμε να τις αναρτήσουμε, διατηρώντας το δικαίωμα να μη γίνει κάτι τέτοιο σε περίπτωση πλεονασμού ή φωτογραφιών χαμηλής ποιότητας ή κακού περιεχομένου.

Εάν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε μια φωτογραφία αυτής της ιστοσελίδας χωρίς το όνομά σας στη λεζάντα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να το προσθέσουμε.

Αρχίζουμε με τα εγκαίνια του σταδίου το 1994, όταν γεννήθηκε η ιδέα της Αναβίωσης.

1 Εξώφυλλο του προγράμματος των Εγκαινίων του Σταδίου.
2 Ο Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος κόβει την κορδέλα κατά το άνοιγμα του Σταδίου στο κοινό.
3 Η πρώτη (“προεδρική”) σειρά θέσεων του αρχαίου Σταδίου της Νεμέας με τον Υπουργό Πολιτισμού Θάνο Μικρούτσικο στο κέντρο και δεξιότερα, με γραβάτα, το Νομάρχη Κορινθίας Ιωάννη Σταύρακα. Στην πάνω γωνία αριστερά είναι η κα και ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος και ο Γεώργιος Παναγιώτου, που διετέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.

4 Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς εξετάζει τους μαρμάρινους κλήρους στο ορειχάλκινο κράνος που κρατάει ο Κώστας Δημητρίου. Ο Νάιλς φοράει καπέλο της ομάδας μπέιζμπωλ «Γίγαντες του Σαν Φραντζίσκο» και έχει καρφιτσωμένο στο γιακά του ένα σημματάκι που συμβολίζει την συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Νεμέα.

5 Το “τεχνικό προσωπικό”: κήρυκας ο Δημήτριος Σκοτάδης (Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Νεμέας), επικουρικός κήρυκας (αντικήρυκας) ο Γουίλιαμ Άμερμαν (Διευθυντής του Ιδρύματος Φουλμπράιτ στην Ελλάδα), σαλπιγκτής ο Άντριου Σαμπατίνι (φοιτητής).

6 Το “επίσημο προσωπικό”: Δούλος (που μεταφέρει κλάδους φοινικιάς) ο Κώστας Χρ. Πέππας, δούλος (που κρατάει ταινίες) ο Τάσος Μαρμαράς, αφέτης ο Θεοδόσιος Ζαβίτσας, κριτής (Ελλανοδίκης που κρατάει το κράνος) ο Κώστας Δημητρίου, κριτής ο Στάθης Διαμαντόπουλος (Αντιπτόεδρος της Κοινότητας Αρχαίων Κλεωνών), κριτής ο Αριστοτέλης Καλλής (ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου), κριτής ο Κώστας Ν. Πέππας (Κοινοτάρχης Αρχαίας Νεμέας).
7 Ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας, ο εργάτης ανασκαφής που αποκάλυψε τη γραμμή αφετηρίας του σταδίου 20 χρόνια ενωρίτερα (το 1974) και την είσοδο της στοάς του Σταδίου, τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1978).
8 Πριν από τον πρώτο αγώνα, οι κριτές (Ελλανοδίκες) Κώστας Δημητρίου και Κώστας Πέππας με νεαρούς αθλητές από το Δημοτικό Σχολείο της Αρχαίας Νεμέας (αριστερά) και από την παιδική Χορωδία του σαν Φραντζίσκο (δεξιά).

9 Η εκκίνηση του πρώτου αγώνα. Οι βραχίονες του μηχανισμού εκκίνησης (ύσπληγα) φαίνονται θολά διότι βρίσκονται σε κίνηση, παρασύροντας τα σχοινιά στο έδαφος.

10 Ο πρώτος, μετά από 2.265 χρόνια, νικητής στο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας Νίκος Μπενέκος συνοδεύεται από τον κριτή Αριστοτέλη Καλλή και τον κήρυκα Δημήτριο Σκοτάδη.

11 Ο Νίκος Μπενέκος με τα προκαταρκτικά έπαθλα της νίκης του: μια ταινία γύρω από το κεφάλι και ένα κλαδί φοίνικα, που του απένειμε ο Αριστοτέλης Καλλής, βοηθούμενος από το δούλο Κώστα Χρ. Πέππα.

12 Ο νικητής Μπενέκος με ταινία και φοίνικα.

13 Κορίτσια τραβούν κλήρο για τους διαδρόμους τους από το κράνος που κρατάει ο Κώστας Δημητρίου.

14 Οι νικητές φορούν ήδη τα στεφάνια από αγριοσέλινο που τους απένειμε ο Υπουργός Μικρούτσικος.

15 Καθώς ο ήλιος βυθίζεται στη δύση, η Παιδική Χορωδία του Σαν Φρατζίσκο υπό τη διεύθυνση της Λάουρας Κάκις (με τα κόκκινα) ενώνει τις δυνάμεις της με την υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαγιαννόπουλου (αριστερά) Χορωδία της Κορίνθου για να ψάλλουν τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Στο μεταξύ ο Στέφανος Γκ. Μίλλερ απευθύνεται στο κοινό και η τελετή λήγει.

16 Τελευταία αναμνηστική φωτογραφία, καθώς το πλήθος αποχωρεί: Οι Κριτές Τέλης Καλλής και Κώστας Δημητρίου, ο Αφέτης Θεοδόσιος Ζαβίτσας, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς, ο Κριτής Στάθης Διαμαντόπουλος, ο Αρχαιολόγος-Διοργανωτής Αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ και ο Κριτής Κώστας Πέππας.

17 Δημοσίευμα άρθρου της Παρασκευής Κατημερτζή στην Αθηναϊκή εφημερίδα “TA NEA” της 8ης Ιουλίου 1994. Το άρθρο περιλαμβάνει ανακρίβειες:

  • Ο σαλπιγκτής ήταν φοιτητής των Αμερικανικών Σχολών της Αθήνας όχι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
  • Ο πρώτος νικητής ήταν γιός του ιερέα του χωριού και όχι ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας.
  • Η Μελίνα Μερκούρη είχε έρθει στη Νεμέα για να εγκαινιάσει το Μουσείο το 1984 και όχι το 1987.

Αλλά το άρθρο μεταβιβάζει πραγματικά το πνεύμα του τι είχε συμβεί στη Νεμέα στις 6 Ιουλίου του 1994.