Ενθυμήματα - 2016

Σας ενημερώνουμε πως οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών που υπάρχουν στο αρχείο μας. Κάθε επισκέπτης που θα ήθελε να φέρει ένα στικάκι USB, να ψάξει στο ηλεκτρονικό μας αρχείο και να αντιγράψει τις φωτογραφίες που θα ήθελε να πάρει μαζί του, είναι ευπρόσδεκτος.

Δεν έχουμε καταφέρει ν’ αναγνωρίσουμε όλους τους συμμετέχοντες. Αν αναγνωρίζετε τους συμμετέχοντες που μας είναι άγνωστοι, θα εκτιμούσαμε πολύ τη βοήθειά σας ν’ αντικαταστήσουμε τα ερωτηματικά με τα ονόματά τους.

1 Στις 11 Ιουνίου 2016, 1.279 συμμετέχοντες από 40 διαφορετικές χώρες ήρθαν να τρέξουν στην Έκτη Νεμεάδα και να παραλάβουν αναμνηστικές καρφίτσες και μπλουζάκια με το φετινό σύμβολο των αναβιωμένων αγώνων. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν περισσότερους συμμετέχοντες απ’ ό, τι τα προηγούμενα χρόνια (το 2012 υπήρχαν 1.018 δρομείς), αλλά από λιγότερες ξένες χώρες (2012 = 87 χώρες), κάτι που είναι σίγουρα μια αντανάκλαση της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Παρ’ όλα αυτά, ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι δικαίως υπερήφανος για την Έκτη Νεμεάδα, το ίδιο κι οι εθελοντές μας, που έχουν μάθει καλά τους ρόλους τους κι ο φετινός τους αριθμός αποτελεί ρεκόρ.

2 Οι προετοιμασίες περιελάμβαναν και μια επίσκεψη στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, την οποία είχε οργανώσει ο βουλευτής Χρίστος Δήμας, το νεότερο μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Συλλόγου. Στις 24 Φεβρουαρίου, στο γραφείο της Υπουργού βρέθηκαν ο Γεώργιος Κωστούρος, ο κος Δήμας, η Υπουργός Κουντουρά, η Μαρία Χρισταρά κι ο Σπύρος Κυριάκος (οι τελευταίοι δύο είναι αντιστοίχως αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου).
Τέτοιες επισκέψεις ενίσχυσαν τη δημοσιότητα των αγώνων σε τοπικό επίπεδο, πράγμα που σαφώς αύξησε τη συμμετοχή Ελλήνων στην Έκτη Νεμεάδα.

3 Στις 8 Μαΐου δεκάδες εθελοντών, κυρίως από τη Νεμέα, αλλά και από το Άργος, την Αθήνα και την Κόρινθο, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο Νεμέας για μια ενημέρωση σχετικά με τις δουλειές που έπρεπε να γίνουν και το χρονοδιάγραμμά τους. Αυτή η οργάνωση, σημαντική για την επιτυχία της Έκτης Νεμεάδας, ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Γιώργου Νικητάκου, με βοήθεια από το Γιώργο Κωστούρο.
4 Στις 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο διαδοχικά σαββατιάτικα σκουπίσματα του αρχαίου στίβου, το οποίου περιελάμβανε κυρίως αφαίρεση των χαλικιών εν αναμονή των γυμνόποδων «αρχαίων» δρομέων.
5 Ορισμένοι από το συνεργείο σκουπίσματος στις 28 Μαΐου. Προσέξτε ότι από το βωμό λείπουν τα σύμβολα των προηγούμενων Νεμεάδων, τα οποία εκλάπησαν μετά την Πέμπτη Νεμεάδα.
6 Ο εθελοντής Steve de Laet από την Καλιφόρνια κόλλησε νέα σύμβολα στη θέση τους την 1η Ιουνίου. Καθώς δεν διέθετε πιο «επαγγελματικά» στηρίγματα ενώ η κόλλα στέγνωνε, χρησιμοποίησε τον εαυτό του.

7 Στις 4 Ιουνίου, μετά το δεύτερο σκούπισμα, απλώθηκε η τέντα του αποδυτηρίου και επιδιορθώθηκαν τρύπες και σκισίματα.

8 Την επόμενη Δευτέρα είχε έρθει η ώρα να τοποθετηθεί στο αποδυτήριο η προστατευτική σκαλωσιά. Μιας και έχει γίνει παράδοση, την προσπάθεια αυτή συντόνισε η ομάδα «πατέρας και γιος», ο Κώστας κι ο Γιάννης Νάκης.
9 Την οικογένεια Νάκη σύντομα πλαισίωσαν κι άλλοι εθελοντές και η σκαλωσιά στήθηκε γρήγορα.
10 Η γνωστή τέντα, τώρα πλέον επιδιορθωμένη, τοποθετήθηκε για τους αγώνες.
11 Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Έκτης Νεμεάδας ήταν ότι η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να κηρύξει την έναρξη των αγώνων στις 10 Ιουνίου. Αυτό έδωσε στο Δήμο Νεμέας την ευκαιρία να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη. Εδώ ο Δήμαρχος Νεμέας, Κώστας Καλαντζής (με την κόκκινη γραβάτα), καλωσορίζει τον Κύριο Πρόεδρο και την κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου στο Δημαρχείο Νεμέας, ενώ τους παρακολουθεί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Αξιότιμος Κύριος Τέρενς Κουίκ.
12 Μέσα στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος χαιρέτησε τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το νεότερο μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Συλλόγου, το Βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα.
13 Οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων κι ένα άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο Νίκος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Γιαννούλα (δεξιά στο κέντρο, φαλακρός και ξανθιά).

14 Παρόντες σ’ αυτή την τελετή ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Γ. Μίλλερ, ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Φενερλής, και ο νυν Πρόεδρος, Σπύρος Κυριάκος.

15 Ο Δήμαρχος Καλαντζής επιδίδει στην Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, την απόφαση που τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Νεμέας.
16 Εκείνη την ημέρα, στις 10 Ιουνίου, με αφετηρία γύρω στις 11 πμ, μια φοβερή καταιγίδα μούσκεψε τη Νεμέα και κατέστησε την είσοδο στο στάδιο αδύνατη. Ευτυχώς, η περιοχή γύρω από το ναό μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί και το πλήθος συγκεντρώθηκε εκεί για την τελετή έναρξης.
17 Η Ιστορική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τραγούδησε το «Ω επισκέπτες εκλεκτοί» του Γιώργου Κωστούρου.
18 Οι εθελοντές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να επιτρέψουν στους διακεκριμένους επισκέπτες να βρουν τις θέσεις τους.
19 Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος χαιρετά τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριο Jens Nymand Christensen.
20 Η φωτιά στο Βωμό του Διός φυλάσσεται από το δούλο Βασίλη Χρισταρά και τους μαστιγοφόρους Κυριάκο Χρυσάκη και Αίσονα Σακελλάρη.

21 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Κυριάκος, καλωσορίζει το πλήθος.

22 Το πλήθος.

23 Ο Δήμαρχος Κώστας Καλαντζής απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος.

24 Η Παναγιώτα Κασίμη απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

25 Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Jens Nymand Christensen, προσθέτει μια διεθνή νότα.
26 Η «Νεμέα» (Θεώνη Τσέλιου) πλησιάζει με τη βοήθεια του Εξηγητή (Γιάννης Κατσάμπας).
27 Η «Νεμέα» στέφεται από την «Εκεχειρία» (Μαρίνα Καΐτσα) υπό το βλέμμα του Εξηγητή και τριών σπονδοφόρων (Γιάννης Κυριάκος, Χρήστος Σελλάς, Πάνος Παπαγιαννακόπουλος).
28 Η «Νεμέα» πλησιάζει το Βωμό του Διός για ν’ ανάψει τη δάδα της με τη βοήθεια ενός μαστιγοφόρου (Γιώργος Νικητάκος)
29 Η «Νεμέα» με τη δάδα και συνοδευόμενη από την «Εκεχειρία» πορεύεται προς το στάδιο για να ανάψει τον εκεί βωμό (η αφή θα καθυστερήσει μέχρι την επόμενη μέρα εξαιτίας του πλημμυρισμένου στίβου – βλ. #16).
30 Η Φλόγα με τη «Νεμέα» και την «Εκεχειρία» περνούν ένα κίονα του Ναού του Διός και σταματούν . . .
31 . . . ενώ η σοπράνο Γιέλενα Γιοβάνοβιτς-Μπακοπούλου τραγουδά μια «Ωδή στη Νεμέα» . . .
32 . . . και ενώ ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κηρύσσει την έναρξη της Έκτης Νεμεάδας από τα σκαλιά του ναού.
33 Η πομπή της φλόγας συνεχίζεται με την τιμητική φρουρά του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου.
34 Πάλι, οι εθελοντές σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να επιτρέψουν στους διακεκριμένους επισκέπτες να περάσουν.
35 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Κυριάκος, συστήνει στον Πρόεδρο Παυλόπουλο κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου: (από τ’ αριστερά) Γιώργος Νικητάκος, Γιώργος Κωστούρος, Γιάννης Φλέσσας, Γιάννης Νάκης, Νίκος Φενερλής.
36 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του ξεναγούνται στο αρχαιολογικό μουσείο από τον ίδιο τον ιδρυτή του, τον Καθηγητή Στέφανο Γ. Μίλλερ.
37 Ένας επισκέπτης-έκπληξη είναι ο Jean Loup Kuhn-Delforge, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και Ελλανοδίκης στην Πέμπτη Νεμεάδα, ο οποίος θα διαδραματίσει ξανά αύριο τον ίδιο ρόλο.

38 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Κυριάκος, και η Αντιπρόεδρος, Μαρία Χρισταρά, δωρίζουν μια αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο Παυλόπουλο.

39 Ένας δρομέας – ο ίδιος που βρίσκεται στο σύμβολό μας, #1 – είναι περιτριγυρισμένος από ένα στεφάνι από αγριοσέλινο. Αυτός ο μεταλλικός δρομέας είναι δημιουργία του John Ilnicki, πατέρα και παππού δύο νικητριών στην Έκτη Νεμεάδα (#71 και #80).
40 Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος μοιράζεται ένα αποχαιρετιστήριο αστείο με το Δήμαρχο Καλαντζή, το Σπύρο Κυριάκο, την Έφη Δαβλάντη-Μίλλερ, το Στέφανο Μίλλερ, τη Μαρία Χρισταρά και το Γιάννη Φλέσσα. Σημειώστε ότι η κυρία Μίλλερ και ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είναι οι νονοί του ανιψιού της κυρίας Μίλλερ, του Βαλέριου Τσούρνου.
41 Σάββατο 11 Ιουνίου: τα πάντα είναι έτοιμα για τους αγώνες, εκτός απ’ το λασπωμένο στίβο. Υπάρχει μια καθυστέρηση δύο ωρών κι ο δούλος Μιχαήλ Σκούπας περιμένει.
42 Στην είσοδο γίνεται έλεγχος, έτσι ώστε να εισέλθουν στο αποδυτήριο μόνο όσοι είχαν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή.
43 Αφού περάσουν την είσοδο, όλοι οι δρομείς παίρνουν μια μεγάλη χάρτινη τσάντα για να βάλουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους. Επίσης, όλοι παίρνουν τρεις αυτοκόλλητες ετικέτες με τ’ όνομα, τον αριθμό συμμετοχής και την εθνικότητά τους. Μια ετικέτα πάει στη λίστα με τους δώδεκα δρομείς της κάθε διαδρομής που δίνεται στον κήρυκα-εξηγητή, η δεύτερη κολλάει στην τσάντα και η τρίτη μπροστά στο χιτώνα, αφού τον έχει φορέσει ο δρομέας.
44 Στη συνέχεια, οι δρομείς περιμένουν οδηγίες από τον κήρυκα-εξηγητή της κάθε ομάδας. Σ’ αυτή την περίπτωση το άτομο αυτό είναι η βετεράνος των Νεμέων αγώνων, Μαρίνα Σκούμπη-Αναγνωστοπούλου.

45 Όμως οι πρώτες διαδρομές καθυστερούν όσο ο στίβος στεγνώνει. Οι δρομείς περιμένουν.

46 Μέσα στο αποδυτήριο ο δούλος Γιάννης Φρούσιος περιμένει να βοηθήσει τους δρομείς να ετοιμαστούν.
47 Ο Ελλανοδίκης Άγγελος Γάτσινος ψάχνει για σανδάλια που να του κάνουν.
48 Τελικά αποφασίζεται ότι ο στίβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η πρώτη ομάδα συγκεντρώνεται στην είσοδο της στοάς προς το στάδιο. Ο κήρυκας-εξηγητής Βαγγέλης Γριβάκης εξηγεί την κατάσταση στους δρομείς Ανδρέα Ποταμιάνο, Giannis Thol και George Papoulias, ενώ στ’ αριστερά οι Ελλανοδίκες Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Βασίλης Παπαϊωάννου ακούν κι αυτοί.
49 Ο σαλπιγκτής Κώστας Λαμπρόπουλος έχει σαλπίσει ώστε το κοινό να δώσει προσοχή στο κάλεσμα των δρομέων από τον κήρυκα-εξηγητή Βαγγέλη Γριβάκη, ενώ ο μαστιγοφόρος Γιώργος Νικητάκος είναι έτοιμος να «ενθαρρύνει» τον κόσμο να κάνει ησυχία και ν’ ακούσει.
50 Ο εβδομηνταεπτάχρονος Robert Frank από τις ΗΠΑ είναι από τους πρώτους που βγαίνουν στο στίβο.
51 Ο Ελλανοδίκης Χάρης Κυριάκος κρατά το κράνος με τους κλήρους που θα τραβηχτούν για την επιλογή λωρίδας.
52 Η πρώτη ομάδα βρίσκεται στην αφετηρία υπό την επίβλεψη των δούλων Βαγγέλη Πανόπουλου, Χρήστου Καρυώτη και Ιωάννη Μπακασέτα, των Ελλανοδικών Δημήτρη Δημόπουλου και Γιώργου Ανδριανάκου και του μαστιγοφόρου Γιώργου Νικητάκου. Ο δρομέας στην πρώτη λωρίδα, εν μέρει κρυμμένος από το Μπακασέτα, θα είναι ο νικητής.
53 Ο νικητής της πρώτης διαδρομής της Έκτης Νεμεάδας είναι ο 71-χρονος Robert John Horne από το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παραλάβει τα σύμβολα της νίκης (κορδέλα και κλαδί φοίνικα) από τον Ελλανοδίκη Γεώργιο Καπετάνο, ενώ ο κήρυκας-εξηγητής Βαγγέλης Γριβάκης σημειώνει τ’ όνομά του στη λίστα του με τους δρομείς (γνωστή και ως πάπυρος).
54 Η διαδρομή #3 στα μισά της με τον Alfred Rhodes από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα είναι τελικά και ο νικητής, να προηγείται, ενώ ο Ιωάννης Φλέσσας (κέντρο-δεξιά) παθαίνει νευροκαβαλίκεμα μες τη λάσπη.
55 Ανάμεσα στους δρομείς της διαδρομής #4 που βρίσκονται στην αφετηρία είναι και δυο παλιοί Νεμεονίκες, ο Tony Diamantidis με τη μαύρη επιγονατίδα και ο Steve Ping, ο ψηλότερος στ’ αριστερά της φωτογραφίας.
56 Οι δρομείς της διαδρομής #4 με τον Diamantidis να είναι πάλι νικητής. Την ομάδα πλαισιώνουν ο Ελλανοδίκης Γεώργιος Καπετάνος, ο δούλος Κώστας Κρασοπουλάκος και, πίσω, ντυμένος στα μπλε, ο κήρυκας-εξηγητής Διονύσιος Γρίβας.
57 Η διαδρομή #6 στα μισά της.

58 Η διαδρομή #9 είναι ένα photo-finish ανάμεσα στον ______?_______ και τον ντόπιο Νεμεάτη Κώστα Φρούσιο.

59 Ο βετεράνος αφέτης Αντώνιος Καλκούνιας είναι ακόμη στη δουλειά.
60 Τη διαδρομή 10 κέρδισε ο Alakwisa Abraham Phiri από τη Ζάμπια. Τέρμα αριστερά είναι ο Mark Lambert, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σύζυγος και πατέρας δύο νικητριών στην Έκτη Νεμεάδα (#71 και 80), ενώ ένας άλλος απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο Γιάννης Λώλος, είναι το τέταρτο ορατό κεφάλι από δεξιά. Επίσης, στη δεύτερη σειρά και δίπλα στον Lambert είναι ο Νίκος Λυγερός, ένας απ’ τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο.

61 Τώρα τη δουλειά του αφέτη αναλαμβάνει ένας άλλος βετεράνος εθελοντής, ο Γιώργος Κακούρος.

62 Οι δούλοι Χρήστος Καρυώτης και Γιώργος Μπακασέτας ρυθμίζουν την ύσπληγα (μηχανισμός εκκίνησης).
63 Ο νικητής της διαδρομής #17, Sameera Wijayagunaratne από τη Σρι Λάνκα, περιστοιχισμένος από τους κριτές Παναγιώτη Μπαστούνη (αριστερά), Χρύσανθο Κουρούπη και Δημήτριο Αγγέλου.
64 Οι Γιώργος Νικητάκος και Απόστολος Δελής επιχειρούν να λειάνουν την επιφάνεια του στίβου που έχει χαλάσει απ’ τη βροχή. Το έκαναν αυτό αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
65 Τη διαδρομή #21 νίκησε ο Christian Saleh Hajj από το Λίβανο, ο οποίος νίκησε, μεταξύ άλλων, και τον υπεύθυνο του γραφείου του Συλλόγου, Αθανάσιο Σχοινοχωρίτη (δεξιά).
66 Οι συμμετέχουσες της διαδρομής #41 ορκίζονται στην είσοδο της στοάς. Η δεύτερη κυρία είναι η Anne Buchanan, μέλος του προσωπικού των ανασκαφών της Νεμέας το 2000 και συμμετέχουσα της Δεύτερης Νεμεάδας.
67 Ο σαλπιγκτής Αλέξανδρος Αυγέρης σημαίνει την είσοδο των συμμετεχουσών της διαδρομής #41 στο στάδιο.
68 Οι συμμετέχουσες στη διαδρομή #42: η Ελλανοδίκης Ποθεινή Σκοπελίτου, _____?_____, Anne Buchanan, Μαρία Στεργίου (?), Σταυρούλα Χρόνη, _____?_____, Παναγούλα Κοζιώτη, _____?_____, η νικήτρια Dianne de Laet, Μαρία Γεωργίου, Κωστούλα Κατσαφάρα, Χριστίνα Καραβάτσου, η νικήτρια Άννα Αναγνωστοπούλου, οι Ελλανοδίκες Μαρία Κυριάκου και _____?_____

69 Η κήρυκας Χριστίνα Γιαννακάκη έχει ανακοινώσει το όνομα της νικήτριας στη διαδρομή #44 – της Barbara Niklinska πίσω από το φοίνικα της νίκης – και οι συμμετέχουσες χειροκροτούν.

70 Οι συμμετέχουσες στη διαδρομή #48: η Ελλανοδίκης Μαριανίκα Παπαϊωάννου, Jennifer Flannery, η Ελλανοδίκης Ποθεινή Σκοπελίτου, _____?_____, _____?_____, η Ελλανοδίκης Μαρία Κανελλοπούλου, η κήρυκας Γεωργία Σπανορήγα, _____?_____, η νικήτρια Μαρία Κονταξή (νικήτρια και στην Πέμπτη Νεμεάδα), η Ελλανοδίκης Μαρία Κυριάκου, Θεοδώρα Κλάγκου, Αικατερίνη Στύπα, Βασιλεία Χρήστου, Αναστασία Χρήστου.
71 Οι συμμετέχουσες στη διαδρομή #49: Jadwiga Wegrzyn-Stamatakis, Αγγελική Κωστούρου, η κήρυκας Χριστίνα Γιαννακάκη, η νικήτρια Kelly Ilnicki (μέλος του προσωπικού των ανασκαφών το 1994, νικήτρια στη Δεύτερη Νεμεάδα και μητέρα μιας άλλης νικήτριας στην Έκτη Νεμεάδα, #80), Ελένη Όψιμου, _____?_____, Αργυρώ Πατελούδη, _____?_____, Βασιλική Μπακλέσση.
72 Η Αναστασία Γκίκα πέφτει στη διαδρομή #50.
73 Η Θεοδώρα Κλάγκου υπογράφει τη φωτογραφία με τις επιγραφές από τους τοίχους της στοάς, ενώ η Ελλανοδίκης Βασιλική Γεωργίου προετοιμάζεται για τα καθήκοντά της.
74 Οι Δέσποινα Φλώκα (νικήτρια της διαδρομής #68) και Θεοφανώ Δημοπούλου (διαδρομή #69) πλένουν τα πόδια τους στο αποδυτήριο, ενώ τις βοηθούν οι δούλες Σταυρούλα Πανοπούλου-Νάκη και Μαρίνα Νάκη.
75 Η δούλα Πολυξένη Δημητρίου δίνει καθαρούς χιτώνες στους καινούριους δρομείς που έρχονται στο αποδυτήριο.

76 Οι συμμετέχουσες στη διαδρομή #52: οι Ελλανοδίκες Ποθεινή Σκοπελίτου και Μαρία Κανελλοπούλου, _____?_____, Δήμητρα Ποτσίκα, Κατερίνα Χαβέα (?), Σοφία Τασινοπούλου, _____?_____, η νικήτρια Ελένη Καραμπάτσου, η Ελλανοδίκης Μαρία Κυριάκου, Χρύσα Κατσάνου (?), Αντιγόνη Θεοδώρου, _____?_____, _____?_____, Ελένη Δασκαλογιάννη (?), οι Ελλανοδίκες _____?_____ και Μαριανίκα Παπαϊωάννου.

77 Οι πατέρας και κόρη Νεμεονίκες, Tony (#56) και Mary Diamantidis με το δούλο Στέφανο Μίλλερ.
78 Η ομάδα 60 στην αφετηρία με τη δούλα Γκόλφω Αγγέλη (?). Στην Τρίτη λωρίδα από αριστερά είναι η δρομέας που πρόκειται να νικήσει, η Veera Vastamaeki από την Φινλανδία.
79 Η κήρυκας Αθηνά Αναγνωστοπούλου οδηγεί την ομάδα 62 μέσα απ’ τη στοά, ενώ την ακολουθούν οι Αθανασία Παπαδημητρίου, Μαρία Ζαΐμη και άλλες.
80 Η νικήτρια της διαδρομής 65, Luci Lambert (κόρη της Kelly Ilnicki, νικήτριας της διαδρομής 49, #71, και εγγόνα του δημιουργού του μεταλλικού δρομέα της Νεμέας, #39) λαμβάνει την κορδέλα της νίκης από την Ελλανοδίκη Παναγούλα Σχοινοχωρίτη.
81 Η πρώτη που περνά τη γραμμή τερματισμού στη διαδρομή 76 είναι η Αθηνά Πατούρα, όπως δείχνουν οι Ελλανοδίκες Παναγούλα Σχοινοχωρίτη και Βαρβάρα Γέραγα.
82 Η Ελλανοδίκης Μίνα Γάτσινου κρατά το κράνος με τους κλήρους για την επιλογή λωρίδας για τη διαδρομή 77.
83 Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή 98: Χαρίλαος Ντενέκος, Todor Savic, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιώργος Παναγόπουλος, η κήρυκας Γεωργία Σπανορήγα, Pavle Rakic, Γιώργος Νανούρης, Χρήστος Παππάς, ο νικητής Thomas Ebenezer Johannes Koos Rozenburg από την Ολλανδία, ο Ελλανοδίκης Γεώργιος Καπετάνος, Θωμάς Ορφανόπουλος, Σπύρος Ντόζες, Ιωάμμης Σκλαβενίτης, ο Ελλανοδίκης Ιωάννης Καπουράλος, Kevin Stefanjer.
84 Στη γραμμή τερματισμού της διαδρομής 103 ο Παναγιώτης Μαλακός νικά το Δημήτρη Θεοδωράκο μ’ ένα βήμα.
85 Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή 104: Θεόδωρος Κατωπόδης, η Ελλανοδίκης Γεωργία Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Κανέλλος, Κωνσταντίνος Καρεκλάς, ο Ελλανοδίκης Γιάννης Κυριάκος, Σπύρος Θεοδώρου, Δημήτριος Αντωνόπουλος, η κήρυκας Ευδοξία Κανελλοπούλου, Βασίλης Καλαράς, η Ελλανοδίκης Ευσταθία Παναγοπούλου, ο νικητής Joshua Chen από τις ΗΠΑ, _____?_____, Φίλιππος Καραγεώργος, Emerson Chen, η Ελλανοδίκης Μαριάνθη Πλατσή, Βασίλης Βασιλείου, Faruq Admiral.
86 Η διαδρομή 107 στα μισά της. Τη διαδρομή παρακολουθεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία φοράει μπλε και βρίσκεται πίσω από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Μαρία Χρισταρά, η οποία φοράει κόκκινη μπλούζα και γυαλιά ηλίου.
87 Οι συμμετέχοντες της διαδρομής 107: Μαρία Χρισταρά, ο μαστιγοφόρος Γιώργος Νικητάκος, Ρωμανός Γκουγκουλιάς (?), η Ελλανοδίκης Μαριάνθη Πλατσή, Νικήτας Αρσουλίκ, οι Ελλανοδίκες Γεωργία Παπαϊωάννου και Γιάννης Κυριάκος, Δημήτριος Μπακασέτας, Βασίλειος Ζαΐμης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Βιολάντης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, _____?______, ο κήρυκας Πάνος Παπαγιαννακόπουλος, ο νικητής Βασίλης Χανιάς, _____?______, _____?______, Γιώργος Γαστουνιώτης (?), Γεώργιος Καρνασιώτης (?), ο Ελλανοδίκης Θανάσης Διαμαντόπουλος.
88 Χάος στο τέλος των αγώνων, με τουλάχιστον δύο διαφορετικές ομάδες να τερματίζουν ταυτόχρονα. Ο ένας νικητής, στ’ αριστερά, είνοα ο εννιάχρονος Δημήτριος Ζησιμόπουλος. Το αγόρι στο δεξί άκρο είναι ο οκτάχρονος Ανδρέας Βακρινάκης, ο εγγονός του πρώτου φύλακα του αρχαιολογικού χώρου και γιος του Παναγιώτη που βρίσκεται αριστερά και φορά βυσσινιά μπλούζα κι έχει γυαλιά ηλίου στο κεφάλι του.
89 Τραπέζι έξω απ’ την είσοδο του σταδίου για εγγραφές της τελευταίας στιγμής στα “Βήματα του Ηρακλή”: _____?_____, Ελένη Μπεκιάρη, Ρίτα Ρούσσου, Δημήτρης Μπακασέτας.
90 Ο Ελλανοδίκης Ιωάννης Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίων Κλεωνών, στέκεται στον τοίχο του αρχαίου Ναού του Ηρακλή και διαβάζει τον όρκο στους δρομείς του αγώνα “Τα Βήματα του Ηρακλή”.
91 Σχεδόν 400 εγγεγραμμένοι δρομείς – και δεκάδες άλλοι που συμμετείχαν χωρίς να έχουν εγγραφεί – έχουν ξεκινήσει μέσα απ’ τους αμπελώνες και ανηφορίζουν το λόφο για τις Κλεωνές και στη συνέχεια για το στάδιο της Νεμέας.
92 Οι τρεις πρώτοι δρομείς έχουν εισέλθει στο στάδιο της Νεμέας: Παύλος Τζαναβάρας, Αμπντάλλα Ταννούς (νικητής στην Πέμπτη Νεμεάδα) και Αθανάσιος Καρσιώτης.
93 Οι επίσημοι για την τελετή λήξης μπαίνουν στο στάδιο καθοδηγούμενοι από τους Κήρυκες Διονύσιο Γρίβα και Νίκο Φενερλή.
94 Οι Ελλανοδίκες της τελετής λήξης και οι χώρες που εκπροσωπούν: Jean Loup Kuhn-Delforge (Γαλλία),Volodymyr Shkurov (Ουκρανία), John Kittmer (Ηνωμένο Βασίλειο), Jan Bondy (Τσέχικη Δημοκρατία), Ηλίας Κλης (Ελλάδα), Lucian Fătu (Ρουμανία), John Admiral (Ινδονησία).
95 Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, δέχεται τις ευχαριστίες του Προέδρου του Συλλόγου, Σπύρου Κυριάκου, για την ομιλία της.
96 Ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης – Ο Φίλος της Νεμέας» και σύζυγος της δυο φορές νικήτριας των Νεμέων Αγώνων, Μαρίας Κονταξή (#70), απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος στην τελετή λήξης.
97 Ο πιστός υποστηρικτής, Γιάννης Νάκης (#8), απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος εκ μέρους του Συλλόγου.
98 Στους συμμετέχοντες των αγώνων, οι οποίοι ήδη φορούν τ’ αναμνηστικά τους μπλουζάκια, απονέμονται τώρα αναμνηστικές καρφίτσες απ’ τους Ελλανοδίκες.
99 Η καρφίτσα για την Έκτη Νεμεάδα του 2016.
100 Ο Γάλλος Πρέσβης Jean Loup Kuhn-Delforge, που διαδραμάτισε τον ίδιο ρόλο στην Πέμπτη Νεμεάδα, απονέμει το τελικό έπαθλο της νίκης – το στεφάνι από αγριοσέλινο – στην Ελένη Καραμπάτσου.
101 Ο Ελευθέριος Γείτονας, γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, στέφει τον Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου.
102 Οι Ελλανοδίκες τώρα σβήνουν τη φλόγα στο βωμό με χώμα.

103 Ο κήρυκας Νίκος Φενερλής διαβάζει την «Προσευχή στη Γη της Νεμέας», στην οποία έχει εναποτεθεί η φύλαξη της φλόγας των αγώνων.

104 Ο σαλπιγκτής Αναστάσιος Φλώκας σημαίνει τη λήξη της Έκτης Νεμεάδας.
105 Τα σαλπίσματα του Φλώκα επαναλαμβάνει από την πλαγιά του σταδίου ο Γιώργος Τασινόπουλος.
106 Ορισμένοι από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της Έκτης Νεμεάδας.