Θολωτή Είσοδος

Ο διάδρομος που οδηγεί μέσα στο λόφο, με τρεις σειρές εδωλίων στα αριστερά. Οι εργάτες της ανασκαφής έχουν αρχίσει μια νέα τομή που έχει μόλις αποκαλύψει τη στοά. 4 Μαΐου 1978.

Στη δυτική πλευρά του στίβου, σε θέση νοτιότερη του δείκτη απόστασης 200 ποδιών, τα εδώλια διακόπτονται από δύο παράλληλους τοίχους, που εισχωρούν προς δυσμάς στην πλαγιά του λόφου. Καλυμμένοι με πλάκες που ακολουθούσαν την κλίση της λοφοπλαγιάς, οι τοίχοι αυτοί, όπως και η δίοδος, κατέληγαν στη θολωτή στοά που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές ως είσοδο. Πρόκειται για την αντίστοιχη κατασκευή στη στοά της Ολυμπίας, που ο Παυσανίας (6.20.8) αποκαλεί Κρυπτή Είσοδο. Πράγματι μοιάζει να είναι κρυμμένη από όλους, εκτός από κάποιον που βρίσκεται ακριβώς απέναντί της.

Η στοά έχει μήκος πάνω από 36 μέτρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τις εργασίες συντήρησης που έγιναν το 2011-12. Με ασφαλή τη χρονολόγησή της στα 320 περίπου π.Χ. ή και ενωρίτερα, η θολωτή οροφή της θεωρείται από τις πρωιμότερες που συναντώνται στην Αρχαία Ελλάδα. Μαζί με τους Μακεδονικούς τάφους αποδεικνύει ότι οι μηχανικοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου – πριν την επινόηση του μπετόν– ήξεραν και χρησιμοποιούσαν τέτοιες αρχιτεκτονικές εφαρμογές.
Το στάδιο από νοτιοανατολικά, με το διάδρομο της Κρυπτής Εισόδου δεξιά και το Ναό του Νεμείου Διός στο βάθος κεντρικά, 2001.

Θέα του στίβου μέσα απο τη στοά μετά τις εργασίες συντήρησης, 2012 (βλ. Δελτίο Τύπου #11).

Αρκετές δεκάδες αρχαία χαράγματα σώζονται εμφανή στις επιφάνειες των τοίχων της στοάς. Ένα, για παράδειγμα, αναφέρει το όνομα ΤΕΛΕΣΤΑΣ (ίσως του γνωστού Ολυμπιονίκη) και από την άλλη πλευρά το ρήμα «Νικώ». Φαίνεται ότι ο αρχαίος αθλητής, κατά το χρόνο που περίμενε τον κήρυκα να αναγγείλει την είσοδό του, ασχολείτο με τη …φθορά της δημόσιας περιουσίας.
Σχεδιαστική αναπαράσταση αθλητή (πυγμάχου) που περιμένει στο στίβο τον κήρυκα να αναγγείλει το όνομα του αντιπάλου του, ο οποίος βγαίνει τρέχοντας από τη στοά, κάτω από τις ζητωκραυγές των θαυμαστών του και τις αποδοκιμασίες άλλων.