Αρχαία Νεμέα
Η Αρχαία Νεμέα βρίσκεται σε μια υψίπεδη κοιλάδα της Κορινθίας, στους ανατολικούς πρόποδες των αρκαδικών βουνών. Η κοιλάδα έχει πλάτος περίπου ενάμισι χιλιομέτρου και μήκος τεσσεράμισι χιλιομέτρων, και από νότο προς βορρά τη διασχίζει μία τεχνητή τάφρος που την αποστραγγίζει προς βορρά, με κατάληξη στον Κορινθιακό Κόλπο. Η κοιλάδα έχει υψόμετρο 333 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και φιλοξενεί ένα σύγχρονο χωριό 200 περίπου κατοίκων με αμπελώνες, που περιβάλλονται από λόφους κατάφυτους από ελαιόδενδρα. Το βορειότερο άκρο της κοιλάδας υποκλίνεται στο Όρος Απέσας με την επίπεδη κορυφή, όπου ο θρυλικός ιδρυτής των Μυκηνών Περσέας αφιέρωσε στο Δία έναν βωμό.
Η κοιλάδα της Νεμέας δεν αδειάζει φυσικά και έχει πλημμύρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μόνο αφότου σκάφτηκε το κανάλι το 1884 έγινε κατοικήσιμη και καλλιεργήσιμη. Εξ ου και η ονομασία Νεμέα πρέπει να προέρχεται από το ρήμα νέμειν (= βόσκω), δηλαδή μέρος κατάλληλο για βοσκότοπος αιγοπροβάτων. Διαφορετικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο το καλοκαίρι για αθλητικές διοργανώσεις.
Μια διευκρίνιση είναι απολύτως απαραίτητη: Στη μεγαλύτερη προς δυσμάς κοιλάδα υπάρχει μια σύγχρονη κωμόπολη, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Αρχαίας Νεμέας. Στην αρχαιότητα η πόλη αυτή ονομαζόταν Φλιούς και στους μέσους χρόνους μετονομάστηκε σε Άγιος Γεώργιος. Από τις αρχές όμως του 20ουαιώνα και μέχρι σήμερα, η πόλη φέρει το όνομα Νεμέα. Έτσι, πολλές σύγχρονες αναφορές στο όνομα «Νεμέα» αφορούν σε αυτή την κωμόπολη και όχι στο χωριό Αρχαία Νεμέα. Όποιος λοιπόν θέλει να επισκεφθεί τις αρχαιότητες, δεν έχει παρά να αναζητήσει τη θέση της Αρχαίας Νεμέας.
Η κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας από ανατολάς, με το Ναό του Διός δεξιά του κέντρου, το χωριό πιο πάνω αριστερά και το Στάδιο κάτω αριστερά.