2012 Πέμπτη Σύγχρονη Νεμεάδα

Έμβλημα της πέμπτης σύγχρονης Νεμεάδας
Οι προετοιμασίες για την πέμπτη Νεμεάδα ήταν πολύ πιο επαχθείς από ό,τι στο παρελθόν, διότι, εκτός από τη συντήρηση της στοάς και τις επισκευές στο αποχετευτικό σύστημα (Δελτία Τύπου # 7 και # 11), ένα τεράστιο ποσό χρειαζόταν για τις εργασίες συντήρησης στο στάδιο μετά από πολλά χρόνια παραμέλησης. Οι παρακάτω εικόνες θα σας δώσουν μια μικρή εικόνα του τι έγινε, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης 35 φορτίων χαμόκλαδων και κλαδεμένων δέντρων.

1 Παγκάκι στο νοτιοδτικό άκρο του σταδίου. Ένα από τα λίγα ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά χωρίς θέα στο στίβου

2 Θέα από το ίδιο σημείο με το #1 δύο μήνες αργότερα, αλλά με το στίβο και την αφετηρία να είναι ορατά τώρα.

3 Σάπιο παγκάκι στο ανατολικό άκρο του σταδίου, με το στίβο κάθε άλλο παρά ορατό.

4 Θέα από το ίδιο σημείο με το #3 δύο μήνες αργότερα με νέο παγκάκι και ορατό το στίβο. Προσέξτε το κορίτσι με το κόκκινο μπλουζάκι που περπατάει στο στίβο.
5 Ο βωμός των Νεμέων Αγώνων στο Στάδιο είχε πέσει κάτω και δύο από τις τρεις πλευρές είχαν σπάσει, και το έμβλημα του Συλλόγου είχε κλαπεί.
6 Με τις πλευρές επισκευασμένες, μία νέα κορυφή(?) ανθεκτική στη φωτιά, και το έμβλημα ξανά στη θέση του, ο βωμός ήταν έτοιμος εγκαίρως για τους αγώνες.
7 Ακόμα πιο ενδεικτικό της προετοιμασίας για τους αγώνες σε κάθε Νεμεάδα ήταν το σκούπισμα και το πότισμα του εδάφους του στίβου που έγινε από δεκάδες εθελοντές του Συλλόγου σε δύο διαδοχικά Σάββατα, που έγιναν με σκούπες που δώρισε ένας τοπικός έμπορος, ο Τάσος Μπαρλιάς. Τα γυμνά πόδια ήταν ευγνώμονα. 8_1.39_Apodyt18-6-12B
8 Τη Δευτέρα πριν τους αγώνες, μία ομάδα οργανώθηκε υπό τον Ιωάννη Δερδενέ, έναν τοπικό εργολάβο, για να στήσει την σκαλωσιά που θα προστάτευε τις αρχαίες στήλες του αποδυτηρίου, και θα παρείχε θέσεις για να κρεμαστούν τα ρούχα, κλπ.
9 Την Τετάρτη, ήρθε η ώρα να στηθεί η τέντα πάνω από το αποδυτήριο, για να ανακαλύψουμε ότι χρειάζονταν επιδιορθώσεις. Εδώ τρεις από τους εθελοντές, Χρίστος Καρυώτης, ο Ιωάννης Νάκης και ο πατέρας του Κώστας, στο σημείο τόπου ανακαλύφθηκε η βλάβη.
10 Μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα για βελόνες και κλωστές, και η ικανότητα της οικογένειας Νάκη, χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί η τέντα για το στήσιμο.

11 Ως συνήθως, πολλά χέρια απαιτούνται σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να περάσει η τέντα πάνω από τη σκαλωσιά, και υπάρχει η γνώση ότι όσο περνά η ώρα ο αέρας θα δυναμώνει.

12 Τελικά η τέντα είναι πάνω, αν και χρειάζονται διευθετήσεις, καθώς ο άνεμος σπρώχνει και τραβά το πανί.

13 Η Πέμπτη μας βρίσκει με τις τελικές προετοιμασίες για τους αγώνες, πρώτα με το στήσιμο του μηχανισμού εκκίνησης, της ύσπληγος. Αρκετοί εθελοντές έρχονται για να μάθουν το μηχανισμό, ένα καλό σημάδι ότι η παράδοση θα συνεχιστεί.
14 Άλλοι εθελοντές, ζωγραφίζουν τις διαχωριστικές γραμμές των διαδρομών στο στίβο του σταδίου, χρησιμοποιώντας βούρτσες που παρείχε ένας άλλος έμπορος, ο Χρήστος Κόρακας.
15 Σκαλωσιές έχουν στηθεί στο βόρειο, ανοιχτό τελείωμα του στίβου και έχει έρθει η ώρα να ανυψωθούν οι σημαίες των διαφορετικών χωρών που εκπροσωπούνται στην Πέμπτη Νεμεάδα.
16 Το τελικό αποτέλεσμα παρέχει ένα πολύχρωμο σκηνικό για τους Αγώνες και μια υπενθύμιση της αυξανόμενης διεθνούς αναγνωριμότητας της Νεμέας.

17 Μία άλλη ομάδα εθελοντών βρίσκει και μαζεύει αγριοσέλινα για τα στεφάνια της νίκης. Αυτά θα μπουν στο ψυγείο μέχρι να έρθει η στιγμή της στέψης το Σάββατο.

18 Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ το αποδυτήριο είναι γεμάτο με τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των φοινίκων της νίκης που κάθε νικητής θα λάβει. Οι Αγώνες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν.

19 Την Παρασκευή 22 Ιουνίου, η “Νεμέα” (Πελαγία Ταρνανίδου) στο «σπίτι» της – στο Ναό του Νέμειου Διός.

20 Ένας κήρυκας με μπλε (Σπύρος Κυριάκος) ανακοινώνει την άφιξη της “Εκεχειρίας” (Βάλι Κόρακα), η οποία καθοδηγείται από έναν οδηγό (Γιάννης Κατσάμπας) και συνοδεύεται από τρεις “Σπονδοφόρους” (Ηλίας Πανουσόπουλος, Πάνος Παπαγιαννακόπουλος και Θανάσης Γάτσινος).

21 Η Εκεχειρία στεφανώνει τη Νεμέα.
22 Η Νεμέα ανάβει τη δάδα σε έναν τρίποδα-λεβήτη στον αρχαίο Ναό του Νέμειου Διός, την ώρα που οι Μαστιγοφόροι (Δήμητρα Χανιά και Γιώργος Νικητάκος) παρακολουθούν.
23 Η Νεμέα, συνοδευόμενη από την Εκεχειρία, παίρνει τη φλόγα και κατευθύνεται προς το Στάδιο.
24 Καθώς η φλόγα περνάει, η σοπράνο Γιελένα Γιοβάνοβιτς-Μπακοπούλου τραγουδά την “Ωδή στη Νεμέα” του Γεωργίου Κωστούρου: Νεμέα Γη του Δία βοσκοτόπι του Βάκχου ιερό αμπελοτόπι του μύθου η αχλή σε περιβάλλει, σου πρέπει δόξα και τιμή μεγάλη. Το άλσος σου οι ποιητές υμνήσαν σαν τόπο ιερό το επευφημήσαν στους νικητές σου έπλεξαν εγκώμια την αίγλη σου κατέστησαν παγκόσμια. Νεμέα τιμημένη Ασωπίδα του δύσμοιρου Οφέλτη η κοιτίδα, στα Νέμεα ο θαυμασμός ταιριάζει κι η φήμη τους το μέλλον σου χαράζει. Νεμέα Γη του Ηρακλή λημέρι όποιος σε γνώρισε καλά το ξέρει των Νέμεων Αγώνων σου η ιδέα πορεία σηματοδοτεί σπουδαία. Πολιτισμών έγινες σταυροδρόμι που άγραφοι το προστατεύουν νόμοι, αξιοσύνης παρακαταθήκες π’αφήσαν όλοι οι Νεμεονίκες. Νεμέα των τρισένδοξων Αγώνων γενέτειρα ηρωικών προγόνων υου Ασωπού η πρώτη θυγατέρα κυρά των αμπελιών, σεμνή μητέρα. Νεμέα Γη του λιονταριού πατρίδα ερατεινή πρωτότοκ’ Ασωπίδα, του Δία υμνημένο βοσκοτόπι εξαίρετο του Βάκχου αμπελοτόπι. Νεμέα Γη του Ηρακλή καμάρι του κόκκινου κρασιού σπάνιο κελάρι των Νέμεων Αγώνων η κοιτίδα του ταξιδιού στον Μύθο η πυξίδα. Νεμέα τ’αμπελιού εύκαρπη φύτρα πνευματικών θνητών γόνιμη μήτρα αξιέραστη εστία ευλογημένη, που ξένους να φιλεύει περιμένει. Νεμέα Γη, η έμπνευση των πρώτων και άσβεστων για την ζωή ερώτων, γενέτειρα του κάλλους των Αγώνων, αγλάϊσμα, στολίδι των Αγώνων.
25 Καθώς η Νεμέα, η Εκεχειρία και η φλόγα περνούν μπροστά από ένα σώμα στρατιωτών, οι λόγχες αποτίθενται στο έδαφος και οι ασπίδες αναπαύονται, ως ένδειξη σεβασμού προς την εκεχειρία.

26 Η πομπή στέκεται στην είσοδο της προσφάτως συντηρημένης στοάς. . . .

27 . . . . η οποία εξακολουθεί να είναι κλειστή για το κοινό.

28 Τώρα πρόκειται να ανοίξει, καθώς η κορδέλα θα κοπεί από την Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, και τον Γεώργιο Αγουρίδη του Ιδρύματος Νιάρχου που παρείχε τη μεγαλύτερη δωρεά για την υποστήριξη της συντήρησης της στοάς. Τους καθοδηγεί η Χρηστάρα Μαρία (εγγονή ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου), και ακολουθούνται από τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο του Οφέλτη (βλ. Δελτίο Τύπου # 11) και σταθερό φίλο της Νεμέας.

29 Η πομπή εισέρχεται στη στοά. . . .

30. . . . και η φλόγα μεταφέρεται από τη Νεμέα ως η πρώτη που περνά μέσα από τη στοά

31 Η φλόγα είναι τώρα αναμμένη στο βωμό και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ανακοινώνει την έναρξη των Αγώνων.

32 Κατά την είσοδο στο αποδυτήριο, ο Νίκος Φενερλής , Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, καλεί τα μέλη της πρώτης ομάδας δρομέων. Στο βάθος, δύο κήρυκες-εξηγητές: ο Γιώργος Κατσούλης και ο Διονύσιος Γρίβας.
33 Η Αργυρώ Κουρελή και ο Θεόδωρος Καρυώτης συντάσσουν την πρώτη ομάδα.
34 Ο σαλπιγκτής Τάσος Ραφτόπουλος δίνει το κάλεσμα για την πρώτη κούρσα.
35 Ο Ανδρέας Ποταμιάνος απαντά στην κλήση για να έρθει στη γραμμή εκκίνησης. Κέρδισε αυτόν τον αγώνα το 1996 στην Πρώτη Νεμεάδα, και θα το επαναλάβει το 2012.
36 Οι δρομείς στη γραμμή εκκίνησης για την πρώτη κούρσα.
37 Την δεύτερη κούρσα κέρδισε ο Παναγιώτης Αρώνης, του οποίου ο γιος θα κερδίσει αργότερα. Αυτή η ομάδα είναι αξιοσημείωτη χάρη στους τέσσερις δρομείς από την Ιαπωνία.
38 Ο κήρυκας-εξηγητής Γιώργος Κατσούλης κρατάει τη λίστα με τους δρομείς στο τρίτο γκρουπ, ενώ ο Ιωάννης Σχοινοχωρίτης, ο μαστιγοφόρος, τηρεί την τάξη. Ο Ιωάννης Νικολάου και ο Αντώνης Παπαντώνης ανυπομονούν να τρέξουν.
39 Η εκκίνηση της τρίτης κούρσας με τον τελικό νικητή στη δεύτερη διαδρομή, Ιωάννη Φλέσσα, ακριβώς δίπλα από τον Piet Kuipers από την Ολλανδία.
40 Η Πέμπτη κούρσα θα κερδηθεί από τον Τony Diamantidis ο οποίος έχει τον φοίνικα της νίκης στο ένα χέρι, και τον γιό του Tommy στο άλλο. Ο Tommy θα κερδίσει την κούρσα του αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως θα κάνει και η σύζυγος του Tony και μητέρα του Tommy, Margaret. Ο Tony, η Margaret και η κόρη τους ήταν νικητές και το 2004.
41 Ο νικητής της έκτης κούρσας είναι ο Καθηγητής Κώστας Γεωργιάδης, επίτιμος Πρύτανης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που έφερε τρια λεωφορεία για τους αγώνες του 2012 γεμάτα μαθητές από την Ακαδημία.
42 Μερικές κούρσες ήταν πολύ «σφιχτές» καθώς οι δρομείς έφτασαν στα όριά τους. Αυτή εδώ, η 10η κούρσα, κερδήθηκε από τον Γιώργο Μπακασέτα που επαναλαμβάνει – μόλις – τη νίκη του 2008 (φωτογραφία 2008 # 44). Στη δευτέρη θέση ήταν ο Νικόλαος Ζαχαρόπουλος.
43 Άλλες κούρσες δεν είναι ανταγωνιστικές, όπως η 11η κούρσα,την οποία κέρδισε εύκολα ο Nick Wilsey, πρώην μαθητής του Στέφανου Μίλλερ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

44 Και σε άλλες κούρσες είναι αδύνατο για το ανθρώπινο μάτι να καθορίσει έναν συγκεκριμένο νικητή. Αυτό συνέβη και στη 12η κούρσα την οποία κέρδισαν από κοινού ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από την Ελλάδα και Siyanga Muyundana από τη Ζάμπια του οποίου το ύψος καθιστά πρόκληση το δέσιμο της της κορδέλας από τον κριτή, Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

45 Εν τω μεταξύ, το πλήθος αυξάνεται και περιλαμβάνει εκλεκτούς καλεσμένους όπως τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σμιθ και τη σύζυγό του, οι οποίοι καθοδηγούνται από ένα πρώην μέλος των Ανασκαφών της Νεμέας, τον καθηγητή Randall Colaizzi.
46 Μια ομάδα νεαρών ανδρών από τη Γαλλία εμφανίζεται στην είσοδο με μπλουζάκια τα οποία αναγράφουν “Les Lions de Némée” (Τα Λιοντάρια της Νεμέας).
47 Στον στίβο η διεθνής «γεύση» των αγώνων αυξάνεται, όπως σε αυτή την ομάδα όπου ο νικητής με την κορδέλα του Fahed Abu-Assaf από την Ιορδανία, περιβάλλεται από τους ανταγωνιστές του: Αντώνης Λαμπριανίδης (Κύπρος), Donato Gallone και Flavio Negrio (Ιταλία), Yu Chuan-Tseng (Κινεζική Ταϊπέι), Dario Franjic (Κροατία), Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Ελλάδα), Marton Stringovics (Ουγγαρία), Bruno Faiduti (Ισημερινός), Simeon Mladenov (Βουλγαρία), Tormond Tvare (Νορβηγία), και Mano Myllyaho (Φινλανδία).
48 Η 21η κούρσα έχει κερδηθεί από τον Robert Degraff από τις ΗΠΑ, που περιβάλλεται εδώ από “Τα Λιοντάρια της Νεμέας”.
49 Το διάλειμμα περιελάμβανε αρχαία μουσική από το μουσικό σχήμα “Η Μελωδία του Λόγου» που αποτελείται από τον Δημήτρη Γαλάνη (τραγούδι), Σύλβια Κουτρούλη (φλάουτο), Άγγελο Καλογερόπουλο (ούτι), και Γιώργο Γενναίο (λαούτο).
50 Το αποδυτήριο πλέον γίνεται «γυναικείο».
51 Το προσωπικό στο στάδιο γίνεται επίσης θηλυκό καθώς οι κριτές Ντίνα Καλκούνια και Αικατερίνη Μάζη εισέρχονται την ώρα που ο δούλος Χρήστος Καρυώτης είναι σαστισμένος.

52 Η νικήτρια της πρώτης κούρσας (#27) για τις γυναίκες είναι η Dianne de Laet που είχε εμφανιστεί ως μουσικός και ποιήτρια κατά την Τέταρτη Νεμεάδα (φωτογραφία 2008 #91). Η εγγονή της θα κερδίσει αργότερα την ίδια ημέρα (φωτογραφία # 58).

53 Ένας θυελλώδης άνεμος ρίχνει σκόνη στα μάτια των δρομέων της 30ης κούρσας, αλλά η Margaret Diamantidis, σύζυγος και μητέρα νικητών (φωτογραφία # 40), θα τραβήξει τον χιτώνα της κάτω και θα κερδίσει σε αυτήν την κούρσα.

54 Στην 32η κούρσα, η Sally Simmonds εμφανίζει έντονα το πνεύμα του ανταγωνισμού. Κέρδισε.

55 Στην κοντινή διαδρομή είναι η νικήτρια της 33ης κούρσας, η Μαρία Κονταξή, της οποίας οι δύο κόρες θα κερδίσουν τις κούρσες τους αργότερα (φωτογραφία # 94).
56 Η διεθνής «γεύση» της Πέμπτης Νεμεάδας δεν περιορίζεται στους άνδρες. Εδώ η νικήτρια από την Ελβετία, Annelle Notz, είχε ανταγωνισμό από τις Marta Turkiashvili και Tamari Gogolashvili (Γεωργία), Reka Toth (Ουγγαρία), Alison Velia (Μάλτα), Σοφία Πέππα και Νατάσα Κουτσούκου (Ελλάδα), Marine Arikyan (Αρμενία), Marie Helene Cayer (Καναδά), Michelle Brown (ΗΠΑ), Yan Yan Yeo (Σιγκαπούρη), και Carla Belen Guitierrez Sanchez (Ισπανία).
57 Οι ισοπαλίες δεν εξαρτώνται από το μέγεθος και η κριτής-κήρυκας, Χριστίνα Γιαννακάκη, ανακοινώνει τις συν-νικήτριες Γαβριέλα Κωνσταντίνου και Παναγιώτα Δημοπούλου που έχουν μόλις παραλάβει τις κορδέλες τους από την κριτή, Ευσταθία Παναγοπούλου.
58 Η Ayla Jagerson, εγγονή μιας νικήτριας (φωτογραφία # 52), προκαλεί βλέμματα ζήλειας από τις ανταγωνίστριές της.

59 Η εξάχρονη Ιωάννα Ανδριανάκου είναι η νικήτρια της 56ης κούρσας. Ο πατέρας της είναι σήμερα ο δήμαρχος της Νεμέας, αλλά έχει υπάρξει νικητής στα Νέμεα δύο φορές (το 2000 και το 2004. Δείτε την προβολή διαφανειών στην κορυφή αυτής της σελίδας, # 6) καθώς και κριτής το 1996 (φωτογραφία # 5). Το γκρουπ της περιελάμβανε τις: Αθανασία Χρισταρά, Artemis Penelope Erya Yang, Αριάδνη Πανταζή, Θεοδώρα Ανέστη, Γεωργία Μπαναγή, Αλεξία Καρνασιώτη, Μαρία Μπεκιάρη, Αντωνία Πασβαντά, Κυβέλη Λαμπροπούλου, και Νικολέττα Λιμνιάτη. Πίσω τους στέκονται και παρακολουθούν οι κριτές Μαρία Αθανσίου, Ευδοξία Κανελλοπούλου ?____________? και ο Ιωάννης Σχοινοχωρίτης (μαστιγοφόρος).

60 Ο αφέτης (Σπύρος Κυριάκου) περπατά πίσω από τον κριτή (Χρήστο Μπαραφάκα) ο οποίος κρατάει ένα κράνος γεμάτο με μαρμάρινους κλήρους που έχουν σημειωμένα επάνω τους τα νούμερα των διαδρομών. Ο ? τραβάει τον δικό του, ενώ ο Τζέισον Τσόλι ελέγχει για να δει ποια διαδρομή σημειώνεται στο μάρμαρο του.
61 Οι νεώτεροι δρομείς παίρνουν τις θέσεις τους στην αρχαία γραμμή εκκίνησης: ο Κωνσταντίνος Πέππας, ο Ευάγγελος Μπαραφάκας, και ο Νίκος Κόρακας, οι οποίοι παρακολουθούνται από τον Βασίλειο Μπασανιώτη (κριτής).
62 Ο Ευάγγελος Μπαραφάκας είναι αποφασισμένος να κερδίσει. . .
63. . . . αλλά ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος είναι ο νεώτερος νικητής στην Πέμπτη Νεμεάδα.
64 Οι συμμετέχοντες στον αγώνα “Τα Βήματα του Ηρακλή”, συμπεριλαμβανομένων των “Λιονταριών της Νεμέας” (σε πρώτο πλάνο), συγκεντρώνονται στον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στην κοιλάδα των Αρχαίων Κλεωνών.

65 Ο κριτής, Γεώργιος Δούρος (Δήμαρχος Κλεωνών), απευθύνει τον όρκο στον οποίο ορκίζονται οι δρομείς ώστε να μην κάνουν τίποτα που θα ντροπιάσει τους Αγώνες ή τους εαυτούς τους.

66 Η κούρσα ξεκίνησε! Στην πρωτοπορία με ένα λευκό μπλουζάκι “Νέμεα 2000” είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη του προσωπικού των ανασκαφών στη Νεμέα, ο Μιχάλης Σκούπας. Παρά το γεγονός ότι ο καθένας θα πρέπει να φοράει ένα λευκό χιτώνα, ο αριθμός των δρομέων ήταν μεγαλύτερος από τους διαθέσιμους χιτώνες.
67 Ένα ποταμός δρομέων περνά σαν άνεμος μέσα από αμπελώνες και στη συνέχεια ανηφορίζει ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, προς το σύγχρονο χωριό των Κλεωνών.
68 Η ανηφορική κλίση μέσα στο χωριό είναι ζόρικη, όπως μπορεί να δει κανείς στα πρόσωπα των Παναγιώτη Γκόφα και Βλάση Καραβασίλη.
69 “Δούλοι” δίνουν νερό στους δρομείς καθώς περνούν μέσα από το χωριό.
70 Δεν καταναλώνεται όλο το νερό εσωτερικά!
71 Ο Ουκρανός πρέσβης, Volodymyr Shkurov, δείχνει ότι οι διπλωματικές σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
72 Τα παπούτσια επιτράπησαν μέχρι το αρχαίο αποδυτήριο, όπου πρέπει να βγουν και το τρέξιμο μέσα από την στοά εισόδου και γύρω από το στάδιο να γίνει χωρίς παπούτσια.
73 Ο πρώτος δρομέας που βγαίνει από τη στοά και μπαίνει στο στάδιο είναι ο Τάνους Αμπντάλλα, ένας Έλληνας από τη Συρία.

74 Ο Αμπντάλλα γιορτάζει τη νίκη του περπατώντας με τα χέρια, ενώ ο δεύτερος νικητής συνεχίζει γύρω από το βωμό.

75 Τρεις φίλοι που τερμάτισαν στα Βήματα το 2008 χέρι-χέρι, επαναλαμβάνουν την επίδοση τους το 2012: ο Γεώργιος Βλάχος, ο Βλάσης Καρβασίλης, και ο Θωμάς Γιαννούσας.
76 Νικήτρια στις γυναίκες είναι η Viviana Chavarria Barrantes από την Κόστα Ρίκα.
77 Ο τελευταίος που τερματίζει είναι ο Spyros Retsas από το Ηνωμένο Βασίλειο.
78 Επιστροφή στο αποδυτήριο για πλύσιμο ποδιών, ανεύρεση παπουτσιών, και για να φορεθεί το αναμνηστικό μπλουζάκι της συμμετοχής στους Νέμεους Αγώνες του 2012.
79 Οι τελετή λήξης αρχίζει με την είσοδο μιας πομπής Ιέρειων του Διός και Κριτών, καθοδηγούμενης από τους κήρυκες Διονύσιο Γρίβα και Νίκο Φενερλή (Γραμματέας του Συλλόγου).
80 Οι Ιέρειες του Διός: Eliselia Díaz Suárez (Κούβα), Eszter Sándorfi (Ουγγαρία), Melitta Schubert (Αυστρία), και Blanka Kovaczova (Δημοκρατία της Τσεχίας).
81 Οι κριτές: Sjur Larsen (Νορβηγία), Jean Loup Kuhn-Delforge (Γαλλία), Edward Roman (Ηνωμένο Βασίλειο), Ηλίας Κλης(Ελλάδα), Tsewang Topden (Ινδία), Volodymyr Shkurov (Ουκρανία), και Hiroshi Toda (Ιαπωνία).
82 O Hiroshi Toda (Ιαπωνία) και o Ολυμπιονίκης Kakhi Kakhiashvili (Γεωργία-Ελλάδα) συζητούν τα καθήκοντά τους.
83 Η πομπή των νικητών περιλαμβάνει τον Tommy Diamantidis (δεξιά) και τη μητέρα του, τέσσερις θέσεις πίσω.
84 Ενώ οι νικητές παίρνουν τις θέσεις τους, η Χορωδία των Γυναικών και η Παιδική Χορωδία της Κορίνθου, με επικεφαλής την μαέστρο Φάλια Παπαγιαννοπούλου, τραγουδούν τον Ολυμπιακό Ύμνο.
85 Ο Σπύρος Κυριάκος διαβάζει ένα μήνυμα από τον Χρήστο Παπανικολάου εκ μέρους του Συλλόγου των Ελλήνων Ολυμπιονικών.
86 Ο Ιωάννης Νάκης αγορεύει εκ μέρους του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.
87 Εν τω μεταξύ, ο κόσμος δίνει ιδιαίτερη προσοχή, ως επί το πλείστον.
88 Οι συμμετέχοντες της Πέμπτης Νεμεάδας έρχονται προς τα εμπρός για να παραλάβουν τις ειδικές καρφίτσες τους από τις Ιέρειες και τους Κριτές.
89 Η καρφίτσα
90 Τα στεφάνια από αγριοσέλινο περιμένουν τους νικητές.
91 Ένας νικητής περιμένει το στέμμα του από αγριοσέλινο.
92 Ο Δημήτρης Αργυρόπουλος συγχαίρεται από τον Ουκρανό Πρέσβη, Volodymyr Shkurov, έχοντας ήδη λάβει το στεφάνι του από αγριοσέλινο.
93 Ο Ινδός Πρέσβης, Tsewang Topden, στέφει τον Greg Guy, πρώην φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ενώ ο δάσκαλός του τον κοιτάζει.
94 Η Πρέσβειρα της Κούβας, Eliselia Díaz Suárez, τοποθετεί το στεφάνι της νίκης στο κεφάλι της Θάλειας Φουρλή. Η αδελφή της Θέτιδας και η μητέρα τους, η Μαρία Κονταξή (φωτογραφία # 55) έχουν επίσης στεφθεί νικήτριες στα Νέμεα.

95 Ο Ολυμπιονίκης Kakhi Kakhiashvili στέφει μία νικήτρια των Νέμεων, την Ιωάννα Ανδριανάκου (φωτογραφία # 59).

96 Ο Φώτης Ελευσινιώτης παίρνει το στέμμα του και ένα φιλί από την Blanka Kovaczova, Πρόξενο της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
97 Ο κοντύτερος νικητής, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δέχεται συγχαρητήρια από τον ψηλότερο κριτή, Sjur Larsen της Νορβηγίας.
98 Ο Πρέσβης της Γαλλίας Jean Loup Kuhn-Delforge συγχαίρει τον Τάνους Αμπντάλλα μετά τη νίκη του στα “Βήματα του Ηρακλή”.
99 Οι Κήρυκες Διονύσιος Γρίβας και Νίκος Φενερλής διαβάζουν την προσευχή στη Γη.
100 Η Ιέρεια Eszter Sándorfi, Πρέσβειρα της Ουγγαρίας, αποθέτει ένα φλιτζάνι Νέμειας γης στη φλόγα.
101 Ο Ηλίας Κλης, Έλληνας Πρέσβης, προσθέτει το δικό του φλιτζάνι γης για να σβήσουν τη φλόγα.
102 Ο Σαλπιγκτής Αναστάσιος Φλόκας, ακολουθούμενος από έναν άλλον στην κορυφή του Σταδίου, ηχεί το τέλος των Αγώνων για το 2012.
103 Την επόμενη ημέρα μετά το πέρας των Αγώνων στο αρχαίο στάδιο πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση της «Νεμεάδας» του Γιώργου Κωστούρου, ενός ποιήματος-ύμνου στην ιστορία και τη μυθολογία της Νεμέας και των Νεμέων Αγώνων. Προσωποποιήσεις μυθικών χαρακτήρων, όπως η Νεμέα (πάνω), και ιστορικών προσώπων, όπως του αθλητή Αυτομήδου, έρχονται προς τα εμπρός στο στάδιο για να εξηγήσουν τους ρόλους τους.