Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νεμέας αναδείχθηκε με εκλογές το νέο Διοικητικό Συμβούλιου του διεθνούς Συλλόγου για την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων. Νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέλαβε ο Στέφανος Μίλλερ, Ομότιμος Διευθυντής των ανασκαφών της Νεμέας και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Πρόκειται για τον επιστήμονα του οποίου το σημαντικό ανασκαφικό έργο σηματοδότησε την ίδρυση του Συλλόγου το 1995 και την διεξαγωγή της πανηγυρικής πρώτης Αναβίωσης – της Πρώτης Σύγχρονης Νεμεάδας – ένα χρόνο αργότερα, το 1996. Τώρα, ο ίδιος άνθρωπος, καλείται να προετοιμάσει και να φέρει σε αίσιο πέρας την Πέμπτη Νεμεάδα. Και το στοίχημα είναι, για μια ακόμα φορά, να δοθεί σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο η ευκαιρία να «μεταμορφωθούν» σε αρχαίους Έλληνες αθλητές, μέσα στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας.

“Ιδρυτική μας αρχή ήταν και παραμένει η ανασύσταση των αρχαίων αγώνων στην πιο αυθεντική τους μορφή” υποστηρίζει ο κ. Μίλλερ. “ Το να μπεις αρχικά στο αρχαίο αποδυτήριο και να αντικαταστήσεις τα ρούχα σου με έναν αρχαίο χιτώνα και στη συνέχεια να διασχίσεις ξυπόλυτος την αρχαία θολωτή δίοδο είναι κάτι που έχει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε τουλάχιστον 2400 ανθρώπους από 45 χώρες, που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες Αναβιώσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορεί να αποκτήσει κανείς την ίδια αίσθηση ότι συμμετέχει σε αρχαίους Αγώνες.”

Σύγχρονοι αθλητές στο στάδιο της Νεμέας αγωνίζονται στην αρχαία διαδρομή, 2000.

Ο κ. Μίλλερ και οι συνεργάτες του, που υπερψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των 250 μελών του Συλλόγου, τα οποία συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, επιθυμούν η Πέμπτη Νεμεάδα να προσελκύσει στη Νεμέα ανθρώπους από όλη την υφήλιο στις 23 Ιουνίου του 2012. Προσδοκούν ακόμα ότι όλοι αυτοί οι πολίτες θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους με μια ενισχυμένη εκτίμηση του τι μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο η Ελλάδα σήμερα. Και δηλώνουν πρόθυμοι να υπερβούν τους εαυτούς τους, εργαζόμενοι άοκνα για την επιτυχία της επικείμενης Νεμεάδας, που θα στοιχίσει περίπου 260.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δαπανηθεί για την επείγουσα συντήρηση της θολωτής εισόδου στο στάδιο, που κρίνεται άκρως απαραίτητη για την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των συμμετεχόντων.

Η αρχαία αυτή στοά, κατά τον κ. Μίλλερ, είναι στατικά επαρκής και δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, ο κίνδυνος όμως να αποκοπούν και να πέσουν στους διερχομένους μικρά κομμάτια λίθων της οροφής είναι πιθανός. Εν τούτοις, η προσωρινή σκαλωσιά που προς το παρόν προστατεύει τους επισκέπτες πρέπει να απομακρυνθεί, και η στοά – που είναι από τις πιο πρώιμες γνωστές θολωτές κατασκευές της αρχαιότητας – πρέπει να αποκατασταθεί. “ Έχουμε ήδη στα χέρια μας μια μελέτη αποκατάστασης”, δηλώνει ο κ. Μίλλερ, “ την οποία συνέταξε ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Ζάμπας, ο πλέον ειδικός στις συντηρήσεις μνημείων στην Ελλάδα, αν όχι σε όλο τον κόσμο”. Και συμπληρώνει: “Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και σκοπεύουμε να την εφαρμόσουμε άμεσα σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Έφορο της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Κόρινθο κ. Κωνσταντίνο Κίσσα. Έτσι, τον επόμενο χρόνο, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επισκεπτών θα μπορέσουν απρόσκοπτα να νοιώσουν, έστω πρόσκαιρα, ότι είναι αρχαίοι Έλληνες αθλητές, καθώς θα περνούν άφοβα τα 36 μέτρα μήκους της στοάς, με τα αρχαία χαράγματα στους τοίχους της”.

Ένας σύγχρονος αθλητής (ο τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς) βγαίνει τρέχοντας από τη στοά, «μεταμορφωμένος» σε αρχαίο Έλληνα δρομέα, 2000.

Και τα υπόλοιπα μέλη του  νέου διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου έχουν κατά το παρελθόν, όπως και ο Στέφανος Μίλλερ, εργαστεί για την υπόθεση της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Γιώργος Κωστούρος, ο οποίος, εκτός του ό,τι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Σύλλογο για πολλά χρόνια, έχει συγγράψει και το βιβλίο Νεμέων άθλων διήγησις, που συνδυάζει την ποιητική απόδοση των μύθων και της ιστορίας της Αρχαίας Νεμέας με τον πιο ενημερωμένο σήμερα κατάλογο των Νεμεονικών της αρχαιότητας.

Ο συνταξιούχος τραπεζικός Ιωάννης Φλέσσας γίνεται Ταμίας, αποκτώντας πάλι την ιδιότητα που είχε στην Πρώτη Νεμεάδα του 1996.

Ο Νίκος Φενερλής επανέρχεται μετά από δύο χρόνια ως Γενικός Γραμματέας, υπεύθυνος για την ηλεκτρονική τήρηση των αρχείων του Συλλόγου. Τα άλλα πέντε μέλη της νέας Διοίκησης – Ιωάννης Νάκης, Γεώργιος Νικητάκος, Κωνσταντίνος Νίτερος, Νίκος Παπαδόπουλος και Μαρία Χρισταρά – διαθέτουν εξίσου μεγάλη εμπειρία από τις προηγούμενες Νεμεάδες, από διοικητικές ή άλλες θέσεις ευθύνης.

Και τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν επικεφαλής ισάριθμων Επιτροπών εθελοντικής δουλειάς, που καλούνται να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένο αντικείμενο και μάλιστα σε χρόνους που θα αποφασιστούν από κοινού.

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, από αριστερά: Γεώργιος Νικητάκος, Ιωάννης Νάκης, Στέφανος Μίλλερ, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Φενερλής, Μαρία Χρισταρά, Κώστας Νίτερος, Στάθης Σκλήρης (προηγούμενος Πρόεδρος), Γιώργος Κωστούρος και Ιωάννης Φλέσσας.

“Η επιτυχία της Πέμπτης Νεμεάδας ”, τονίζει με έμφαση ο κ. Στέφανος Μίλλερ, “θα εξαρτηθεί από την αναμενόμενη υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών και κυρίως από την καλή συνεργασία και κοινή προσπάθεια τόσο με την σημερινή Διευθύντρια των εργασιών που συνεχίζει το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Νεμέα, Καθηγήτρια κυρία Κίμ Σέλτον, όσο ασφαλώς και με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ενθουσιώδη όψη του αρχαίου σταδίου, όταν ξαναζωντάνεψε από κόσμο, μετά από αιώνες, το 1996. Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, μπορούμε να ξαναγευθούμε τη μοναδικότητα μιας τέτοιας αναβίωσης για μια ακόμα φορά, τον επόμενο χρόνο.”