Με ιδιαίτερα μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε στις 20 Μαρτίου το θάνατο του Nicholas C. Petris, ενός από τα αρχικά μέλη της Τιμητικής Επιτροπής του Συλλόγου μας.

Ο Petris γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1923 στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας από Έλληνες γονείς. Αφού απέκτησε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ και υπηρέτησε τη θητεία του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Petris συνέχισε τις σπουδές του και απόκτησε πτυχίο από τη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου στο Στάνφορντ. Εισήχθη στον κόσμο της πολιτικής το 1966 όταν εκλέχθηκε στη Γερουσία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Αυτή τη θέση διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1996, κερδίζοντας σε όλες τις εκλογές για 38 συναπτά έτη.

Γνωστός για τις ακέραιες απόψεις και εκπαιδευτικές ιδίως στάσεις του, ο Petris υπήρξε πραγματικός στυλοβάτης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην Καλιφόρνια. Σε αυτό το πλαίσιο ηγήθηκε της προσπάθειας εύρεσης χρημάτων για την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός. Έχοντας, μεταξύ άλλων, σαν σκοπό να καταστήσει γνωστή τη Νεμέα στην Καλιφόρνια, προσκάλεσε το 1980 τριάντα νομοθέτες στη Νεμέα. Αυτό το ταξίδι κορυφώθηκε με την αναγγελία από τον ίδιο στο Κοινοτικό Συμβούλιο δωρεάς ύψους 30.000 δολαρίων η οποία θα προοριζόταν για την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την αναστήλωση.

 

 

Ο Petris επέστρεψε στην Αρχαία Νεμέα το 1984, αυτή τη φορά ηγούμενος μιας ομάδας του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στα πλαίσια των εγκαινίων του μουσείου. Επιπλέον, η γνωριμία του με Έλληνες αξιωματούχους, όπως η Μελίνα Μερκούρη, υπήρξε καταλυτική για εμάς.

Στα επόμενα χρόνια, έχοντας συνταξιοδοτηθεί από την Γερουσία της Καλιφόρνιας, ο Petris προσβλήθηκε από τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να παρίσταται ανελλιπώς στη “Βραδιά Νεμέας” στο Μπέρκλεϋ, φορώντας πάντα το μπλουζάκι των Νέμειων Αγώνων.

Υπήρξε ένας πραγματικός και πιστός φίλος της Νεμέας, της αναστήλωσης του Ναού και της Αναβίωσης των Αγώνων. Σταθήκαμε πραγματικά τυχεροί που τον είχαμε μαζί μας.