Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νεμέας η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου. Έλαβαν μέρος 170 μέλη, σημειώνοντας πολύ σημαντική αύξηση συμμετοχής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2010, για παράδειγμα, λιγότερα από 20 μέλη ήταν παρόντα στη ΓΣ, η οποία επρόκειτο να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έτσι, αντί αρχαιρεσιών, αποφασίστηκε δια βοής να παραμείνει στη θέση του το προηγούμενο ΔΣ.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, η ΓΣ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (160 υπέρ και 6 κατά) τη διενέργεια νέων εκλογών, μετά τον έλεγχο της ιδιότητας μέλους των εκλογέων.

Πρέπει ακόμα να αναφερθεί ότι δύο μέλη της Τιμητικής Επιτροπής του Συλλόγου δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Ο Γουόλτερ Κρώνκαïτ (1916-2009), συχνά αποκαλούμενος ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος της Αμερικής, ήταν ο δημοσιογράφος που έγινε ευρύτατα γνωστός στο Αμερικανικό κοινό με την αναγγελία του θανάτου του Προέδρου Κέννεντι. Το ενδιαφέρον του για τη Νεμέα εκδηλώθηκε το 1980, όταν έκανε ρεπορτάζ γύρω από τις ανασκαφές για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του σειράς «Ούνιβερς», στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια που παρουσίαση για τη διαχρονική ανάμειξη της πολιτικής στους Αγώνες τον ενδιαφερθήκε έκαναν πολύ. Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος το 1995, ο Κρώνκαïτ δέχθηκε αμέσως να μπει στην Τιμητική Επιτροπή και διατήρησε την επαφή, ερωτώντας συχνά για την πρόοδο των προσπαθειών του Συλλόγου, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Πέϊτον Τζόρνταν (1917-2009) ήταν πολύ γνωστός ως προπονητής στίβου, ιδιαίτερα ως βασικός προπονητής της ομάδας στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1968 και βασικός προπονητής στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ για 23 χρόνια. Συνέχισε την καριέρα του ως δρομέας μέχρι τα 80 του, σημειώνοντας παγκόσμια ρεκόρ σε αγώνες ομάδων της ηλικίας του. Παντοτινός λάτρης του αρχαίου Ελληνικού αθλητισμού, ο Τζόρνταν υιοθέτησε με ενθουσιασμό τα ιδανικά και τους σκοπούς του Συλλόγου μας, και ήταν ο πρώτος νικητής των ημερών μας στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας το 1996. Παρότι αυτό ήταν ένα μόνο από τα πολλά προσωπικά έπαθλα της συλλογής του, το στεφάνι του από αγριοσέλινο αντιπροσώπευε γι’ αυτόν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Επίσης στις 17 Απριλίου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε πρόσκληση προς τον Καθηγητή Βόλφγκανγκ Ντέκερ να αποδεχθεί την είσοδό του στην Τιμητική Επιτροπή. Ο Ντέκερ είναι Ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Αθλητισμού στο Κόλωνια. Έχει εκτενώς ασχοληθεί συγγραφικά με τον αρχαίο Ελληνικό αθλητισμό, αλλά το βιβλίο «Αθλήματα και Αγώνες στην Αρχαία Αίγυπτο» (Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Γέϊλ, 1992) είναι το πιο γνωστό έργο του. Για πολλά χρόνια είναι ο εκδότης του περιοδικού για τον αρχαίο αθλητισμό «Νικηφόρος», όπου πρόσφατα φιλοξενήθηκε μια πολύ θετική παρουσίαση της δίτομης μελέτης για τους αρχαίους Νέμεους αγώνες («Νεμέων άθλων διήγησις», 2008) του δικού μας Γιώργου Κωστούρου. Αλλά οι σχέσεις του Ντέκερ με τη Νεμέα είναι παραπάνω από προσωπικές, αφού έχει τρέξει στους σύγχρονους αγώνες και έχει διατελέσει κριτής. Θα ήταν πολύ ευχάριστο να μας αναγγείλει ότι αποδέχεται την πρόσκλησή μας.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί το “πέρασμα” του Μιχάλη Βελέντζα. Τέσσερες φορές Κοινοτάρχης-Δήμαρχος Νεμέας, πρώην Αντινομάρχης Νομάρχης Κορινθίας και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας, ο Μιχάλης ήταν πάντα μαζί και δίπλα μας για να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο σε ό,τι του εζητείτο. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αφιερώσει την Πέμπτη Νεμεάδα στη μνήμη του.