Στις 2 Ιουνίου ο Σύλλογός μας μαζί με το Δήμο Νεμέας απέτισε φόρο τιμής στον κ. Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, για τη πολύχρονη στήριξη των προσπαθειών μας και της υπόθεσης της Νεμέας γενικότερα. Μεταξύ των δράσεων αυτής της υποστήριξης είναι και η ίδρυση το 2004 από τον κ. Παπαλεξόπουλο του Σωματείου «Οφέλτης – Ο Φίλος της Νεμέας», στο οποίο κατείχε τη θέση του Προέδρου μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.1). Κύριος σκοπός του «Οφέλτη» είναι «η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας».

1) O κος Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος το βράδυ της ίδρυσης του συλλόγου «Οφέλτης, ο Φίλος της Νεμέας»

Η απόδοση τιμής στην προσφορά του κ. Παπαλεξόπουλου συνίσταται στην ανέγερση του «Κίονα του Οφέλτη» στην είσοδο της Αρχαίας Νεμέας (φωτ.2). Πρόκειται για οκταγωνικό κίονα με επιστύλιο που βασίζεται σε αρχαία πρωτότυπα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Νεμέας και εκτίθενται στο Μουσείο της. Το ίδιο ισχύει και για το πρωτότυπο χάλκινο αγαλματίδιο που αποτέλεσε πρότυπο για τον καθιστό Οφέλτη στην κορυφή του κίονα. Επίσης τρεις επιγραφές του 6ου π.Χ. αιώνα, που και αυτές εκτίθενται στο Μουσείο, ενέπνευσαν τον τύπο των γραμμάτων στην κατακόρυφη επιγραφή της πρόσοψης του κίονα.

2) Ο «Κίονας του Οφέλτη»

Η πρώτη γραμμή της επιγραφής διαβάζεται από πάνω προς τα κάτω (δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά), αλλά στη δεύτερη σειρά τα γράμματα αντιστρέφονται ώστε να διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά κατά τον αρχαίο τρόπο γραφής που ονομαζόταν βουστροφηδόν και συναντάται σε επιγραφές του 6ου π.Χ. αιώνα από τις Κλεωνές. Οι τύποι των γραμμάτων προέρχονται από επιγραφές από την Νεμέα και από την αρχαία πόλη του Φλιούντος στα δυτικά της. Έτσι, τα γράμματα στο σύνολό τους είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής κωμόπολης της Νεμέας 2.600 χρόνια πριν και συνθέτουν την πληροφορία ότι πρόκειται για την «Πλατεία Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, Πρώτου Προέδρου του Σωματείου Οφέλτης» (η ίδια ένδειξη υπάρχει στα Νεοελληνικά και στα Αγγλικά στις πίσω πλευρές του κίονα).

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης. Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, ο πρώην Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιώργος Τσούρνος, ο Αντιπεριφερείαρχης Πελοπόννησου Απόστολος Παπαφωτίου, οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας και της Κούβας στην Ελλάδα κ.κ. Χιρόσι Τόντα και Οσβάλντο Κομπάχο αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια ανοικτή Κοινωνία» Καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος, καθώς και ο τωρινός Πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης» κ. Βασίλης Φουρλής.

Μετά την αναγγελία ανακήρυξης του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου ως Επίτιμου Δημότη Νεμέας, σε ομιλία του ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Ευάγγελος Ανδριανάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου διότι ο Δήμος Νεμέας σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων εκπληρώνει σήμερα το χρέος του σ’ έναν άνθρωπο που τόσα πολλά έχει κάνει για τη Νεμέα. Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ακρότητες, σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα και θετικά πρότυπα, όπως ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, που διακρίνεται για τον χαρακτήρα και την ποιότητά του, για την διαυγή σκέψη και τον καθαρό λόγο του…… Ύψιστη υποχρέωση προς τον τόπο μας αλλά και προς τον κ. Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, είναι να συνεχίσουμε πάνω σε αυτά που ο ίδιος οραματίστηκε και πραγματοποίησε, κάτι που το εγγυάται τόσο η δική μας βούληση, όσο και η παρουσία και οι θέσεις του νέου Προέδρου του «Οφέλτη» κ. Βασίλη Φουρλή».