Σήμερα φθάσαμε στο αποκορύφωμα των πολυεπίπεδων προσπαθειών του Συλλόγου μας.

 

Η πρώτη αφορά τον καθαρισμό και τη συντήρηση του αρχαίου Σταδίου, που πραγματοποιήθηκε τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, με την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Περιελάμβανε καθαριότητα και αποψίλωση, τόσο για να αποκατασταθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα για τους επισκέπτες, όσο, κυρίως, για να αποτραπεί η ζημιά στους αρχαίους λίθους από τη διείσδυση ριζών.

Επίσης καθαρίστηκε το αποστραγγιστικό σύστημα του αποδυτηρίου, που το γέμισαν φερτές ύλες οι ιδιαίτερα έντονες βροχές του χειμώνα.

Όσο για τις εισόδους του Σταδίου που είχαν να συντηρηθούν πολλά χρόνια, έγινε απόξεση της σκουριάς οι σκωρίες και χρωματίστηκαν εκ νέου.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε αφορούσε διάφορες πινακίδες που καθοδηγούν τους επισκέπτες στο χώρο και είχαν ξεθωριάσει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν σπασμένες και δυσανάγνωστες. Κάποιες μάλιστα περιελάμβαναν λανθασμένη αδόκιμη αγγλική μετάφραση των ελληνικών. Άλλωστε, το σύνηθες χρώμα των γραμμάτων στις πινακίδες των αρχαιολογικών χώρων είναι κίτρινο σε καφέ φόντο. Οι δικές μας μπλε πινακίδες δημιουργούσαν στους επισκέπτες σύγχυση.

 

Ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να αντικαταστήσει αυτές τις πινακίδες και χάρη στη μεγάλη βοήθεια του Άγγελου Παπαγγελόπουλου, του Κώστα Καλαντζή και του Νίκου Κωστούρου η αλλαγή των πινακίδων ολοκληρώθηκε σήμερα σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα – κάτι που συνιστά απίστευτο θαύμα. των γραμμάτων στις πινακίδες των αρχαιολογικών χώρων είναι κίτρινο σε καφέ φόντο. Οι δικές μας μπλε πινακίδες δημιουργούσαν στους επισκέπτες σύγχυση.

Το κορυφαίο όμως γεγονός αυτής της τυχερής Παρασκευής και δεκατρείς ήταν η επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας του ICOMOS (Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Gustavo Araoz και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS Δρ. Αθανάσιο Νακάση.

Μετά την ξενάγησή της στο Μουσείο, στο χώρο και στο Στάδιο, τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος της Νεμέας και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το γραφείο του Συλλόγου μας. Οι εντυπώσεις τους, μάλιστα ήταν πολύ θετικές, όπως φαίνεται – για παράδειγμα – από τα σχόλια που έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών μας, όπως το ακόλουθο του Gideon Korren: «Συγχαρητήρια για αυτό το αξιόλογο έργο σας. Τις καλύτερες ευχές για τη συνέχισή του, από την αρχαία γη του Ισραήλ, στην αρχαία γη της Ελλάδας». Και ο Κώστας Κατσιγιάννης από τους Έλληνες έγραψε: «Θερμά συγχαρητήρια! Καλή συνέχεια στο έργο σας για την προβολή της Νεμέας αλλά και της Ελλάδος».