Немея 2024

През 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016  и 2022 г., станахме част от историята!

На 29 юни 2024 г. Немейските игри ще се възродят отново… станете и вие част от историята!

Древните гърци празнували фестивали в Немея, които са били част от цикъла игри в Делфи, в Истмия и в най-известната в наши дни Олимпия. На едно от всеки тези четири места, за кратък период от време всяка година, войните и военните действия били спирани от свещено примирие и всички гърци – спартанци и атиняни, коринтяни и аргити, македонци и критяни – се събирали в признание към човечността която споделяли. Този стремеж към мир – макар и ограничен до няколко дни всяка година – е първият в историята на човечеството в международен мащаб като организирано и редовно събитие. Древните фестивали в Немея, Олимпия, Делфи и Истмия са преки предшественици на днешните Олимпийските игри, както и на Организацията на Обединените Нации.

Дружеството за възраждане на Немейските игри (което вече има повече от 2200 члена от цял свят) е основано с убеждението, че и днес съществува възможност за обикновените хора – независимо от етническа принадлежност, език, религия, пол , възраст, или атлетични способности – да участват в международно състезание .Това вече беше доказано четири пъти при предишните Немеади. Повече от 2000 души от 45 различни страни, на възраст от 5 до 97, добавиха стъпките си към тези отпреди векове, под погледите на повече от 10000 зрители.

Не бяха счупени рекорди и не бяха връчени медали, семейства на пикник по склоновете на стадиона бяха са също толкова част от фестивала, колкото и бегачите. Състезанията бяха организирани по пол и възраст, и бяха примесени с музика, танци и театрални представления. Всички участници тичаха боси и в древни туники, които обличаха в древната съблекалня. Влизаха на стадиона през същия тунел, през който са преминавали състезателите през 4-ти в. пр. Хр. Стартираха от същата каменна стартова линия със същия стартов механизъм като в древността, а победителите получиха подобни на древните символи на победата – лента, завързана около главата и палмово клонче. В края на деня на победителите беше връчена корона от дива целина – ефимерен символ на победата от древните Немейски игри. А всички участници бяха възнаградени за участието си от досега със земята, по която древните са стъпвали преди повече от 2000 години – и от знанието, че са били в директен физически контакт с една древна идея и с древния дух, който все още живее в Немея.

OсмиНемеада ще се проведе на 29-и юни 2024 г. и всички, които желаят да споделят вярата в тази идея и този дух са поканени да участват.

Допълнителна информация можете да намерите на следния адрес: www.nemeangames.org;

e-mail: info@nemeangames.org;

в Гърция на телефон: +30.27460.24125

**********************************************************************************

Ако жеалете да помогнете тази идея да живее като станете член на Обществото за възраждане на Немейските игри, моля, изпратете приложения формуляр за кандидатстване с членски внос под формата на чек или паричен превод за 10 евро или тяхната равностойност в чужда валута.