Come and Run at the 2020 Nemean Games.

 

Passage into History order DVD

 

News of the Nemean Games

 

They say about us

 

facebook icon small

Brochure-Bulgarian

bulgarian-flag

Немея 2012


През 1996, 2000, 2004 и 2008 г., станахме част от историята!
На 23 юни 2012 г. Немейските игри ще се възродят отново... станете и вие част от историята!

Древните гърци празнували фестивали в Немея, които са били част от цикъла игри в Делфи, в Истмия и в най-известната в наши дни Олимпия. На едно от всеки тези четири места, за кратък период от време всяка година,  войните и военните действия били спирани от свещено примирие и всички гърци - спартанци и атиняни, коринтяни и аргити, македонци и критяни - се събирали в признание към човечността която споделяли. Този стремеж към мир - макар и ограничен до няколко дни всяка година - е първият в историята на човечеството в международен мащаб като организирано и редовно събитие. Древните фестивали в Немея, Олимпия, Делфи и Истмия са преки предшественици на днешните Олимпийските игри, както и на Организацията на Обединените Нации.

Дружеството за възраждане на Немейските игри (което вече има повече от 2200 члена от цял свят) е основано с убеждението, че и днес съществува възможност за обикновените хора - независимо от етническа принадлежност, език, религия, пол , възраст, или атлетични способности - да участват в международно състезание .Това вече беше доказано четири пъти при предишните Немеади. Повече от 2000 души от 45 различни страни, на възраст от 5 до 97, добавиха стъпките си към тези отпреди векове, под погледите на повече от 10000 зрители.


Не бяха счупени рекорди и не бяха връчени медали, семейства на пикник по склоновете на стадиона бяха са също толкова част от фестивала, колкото и бегачите. Състезанията бяха организирани по пол и възраст, и бяха примесени с музика, танци и театрални представления. Всички участници тичаха боси и в древни туники, които обличаха в древната съблекалня. Влизаха на стадиона през същия тунел, през който са преминавали състезателите през 4-ти в. пр. Хр. Стартираха от същата каменна стартова линия със същия стартов механизъм като в древността, а победителите получиха подобни на древните символи на победата - лента, завързана около главата и палмово клонче. В края на деня на победителите беше връчена корона от дива целина - ефимерен символ на победата от древните Немейски игри. А всички участници бяха възнаградени за участието си от досега със земята, по която древните са стъпвали преди повече от 2000 години - и от знанието, че са били в директен физически контакт с една древна идея и с древния дух, който все още живее в Немея.

Петата Немеада ще се проведе на 23-и юни 2012 г. и всички, които желаят да споделят вярата в  тази идея и този дух са поканени да участват.


Допълнителна информация можете да намерите на следния адрес: www.nemeangames.org;  

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;  

в Гърция на телефон: +30.27460.24125

**********************************************************************************

Ако жеалете да помогнете тази идея да живее като станете член на Обществото за възраждане на Немейските игри, моля, изпратете приложения формуляр за кандидатстване с членски внос под формата на чек или паричен превод за 10 евро или тяхната равностойност в чужда валута.

This website uses cookies to improve your browsing experience.